Pelerinaj la Fecioara Maria de la Manastirea Nicula
Zeci de mii de transilvaneni au plecat in pelerinaj catre locurile de cult care sunt dedicate Fecioarei Maria. Unul dintre grupurile de pelerini, care a ajuns la biserica din Nicula ieri, a fost condus chiar de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu. A urmat o noapte de veghe, condusa de calugarii si de calugaritele din Ordinul Sfantului Vasile cel Mare. Icoana a fost dusa la Cluj si apoi la Viena, unde Familia Imperiala a Habsburg a decis ca ea trebuie asezata intr-o biserica noua, unde sa poata fi venerata de toti credinciosii, indiferent de confesiune sau de etnie.
Zeci de mii de transilvaneni au plecat in pelerinaj catre locurile de cult care sunt dedicate Fecioarei Maria. Credinciosii ortodocsi si catolici celebreaza, pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Este vorba de o sarbatoare organizata in cinstea ridicarii cu trupul si sufletul a Cer a Fecioarei Maria, mama Mantuitorului Isus Christos. In Transilvania, cel mai cunoscut loc de pelerinaj este manastirea Nicula, de langa Gherla, din judetul Cluj. Deja, zeci de mii de oameni au sosit in pelerinaj. Unii dintre ei au venit de vineri seara, pentru a se ruga in locul unde se afla a icoana a Fecioarei Marei cu Pruncul Isus despre care cred ca ar fi facatoare de minuni.
Manastirea Nicula ii atrage in special pe credinciosii de rit bizantin, care apartin Bisericii Ortodoxe Romane si Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Un alt loc important de pelerinaj este basilica papala de la Maria Radna din Arad, locul unde se intalnesc credinciosi care apartin mai cu seama ritului latin. Ne rugam pentru sanatate, pentru familie si pentru pace in lume", spun o doamna de 74 de ani. Am auzit ca aici este o icoana facatoare de minuni si am venit cu parintele de la noi din sat. A inchiriat un autocar si am venit aici, la Nicula, la Maica Domnului", spune o femeie in varsta de 66 de ani. Grupuri de pelerini vin pe jos din Gherla si merg in procesiune cativa kilometri, in timp ce intoneaza imnuri religioase. Cel mai cunoscut dintre ele, "Nu lasa, Maicuta, sa pierim pe cale" a fost compus de un preot greco-catolic in perioada in care incepuse prigoana comunista. Acest imn, intonate de pelerinii de la Nicula de toate confesiunile, este si simbolul rezistentei impotriva totalitarismului. Unul dintre grupurile de pelerini, care a ajuns la biserica din Nicula ieri, a fost condus chiar de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu.
A urmat o noapte de veghe, condusa de calugarii si de calugaritele din Ordinul Sfantului Vasile cel Mare. La ma... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro