Pe urmele victimelor de la Canalul Dunare-Marea Neagra. Paul Andreescu, fost detinut politic: "Este plin pamantul Dobrogei de osemintele fratilor mei"

Pe urmele victimelor de la Canalul Dunare-Marea Neagra. Paul Andreescu, fost detinut politic:

Dupa o slujba de pomenire la Memorialul Poarta Alba, monument inchinat victimelor regimului comunist care au fost trimise in lagarele de munca ale proiectului sovietic, aproximativ 800 de persoane au marsaluit pe o distanta de cinci kilometri, pana la manastirea ridicata pe locul unei foste colonii de munca. "Si copiii de 14 ani erau arestati pentru delicte politice, iar regimul de tortura era asemanator cu al celor de 70 - 80 de ani.

acum 89 luni (18 Jun 2017)

Dupa o slujba de pomenire la Memorialul Poarta Alba, monument inchinat victimelor regimului comunist care au fost trimise in lagarele de munca ale proiectului sovietic, aproximativ 800 de persoane au marsaluit pe o distanta de cinci kilometri, pana la manastirea ridicata pe locul unei foste colonii de munca. Monumentul, ridicat la jumatatea drumului mortii Paul Andreescu, de 78 de ani, fost detinut politic, este cel care a avut ideea construirii monumentului care a fost sfintit in anul 2000. El are o inaltime de 24 de metri si este format din noua module suprapuse, fiecare avand inscriptionat numele unuia dintre cele noua lagare ale mortii. "Dupa cum vedeti, Dumnezeu a mai lasat dintre noi in viata ca sa ne putem ingriji de cei care au disparut. Si, din pacate, tot noi, supravietuitorii, a trebuit sa ne ocupam sa gasim mijloace si sa ridicam semne ca sa avem unde sa ne rugam pentru ei. Aici, vizavi de noi, era cel mai mare lagar. "Faceam parte dintr-o organizatie de tineri care imprastiau manifeste si unul dintre prieteni ne-a tradat. Noi ceream plecarea rusilor din tara, scoaterea limbii ruse din invatamant, obligatorie la acea vreme, si sa nu mai fim obligati sa invatam despre istoria Partidului Comunist Sovietic. Dupa cei cinci ani au decis ca nu sunt reabilitat si m-au trimis cu domiciliul fortat la Rubla, in Baragan. Nici atunci nu au considerat ca am fost reabilitat si mi-au mai dat jumatate de an. "Pana in anul 1989, peste 90 de ofiteri de Securitate, de la general la locotenent major se ocupau de mine. "Si copiii de 14 ani erau arestati pentru delicte politice, iar regimul de tortura era asemanator cu al celor de 70 - 80 de ani. Noi eram arestati si nimeni nu mai stia nimic de noi, era o ruptura brusca care trebuia pastrata pentru ca nimeni sa nu mai stie nimic de noi", povesteste fostul detinut politic.

Rastigniti asemenea ui Iisus Hristos Marius Oprea, fondatorul IICMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc)... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro