Pe urmele lui Enescu. Festivalul Zilele Nordului are evenimente si in casa lui George Enescu de la Mihaileni

Pe urmele lui Enescu. Festivalul Zilele Nordului are evenimente si in casa lui George Enescu de la Mihaileni

In acest an organizatorii Zilelor Nordului si-au propus sa continue munca de salvare si reamenajare a Casei Enescu de la Mihaileni si a Muzeului Nordului de la Darabani si sa aduca 500 de turisti la festival. Oferta culturala a celor patru zile ale Nordului e variata si densa, cuprinzand 20 de concerte in Poiana Teioasa, in curtea Conacului Bals din Darabani, in curtile caselor Enescu din Liveni si Mihaileni si in Poiana celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare, 10 ateliere pentru tineri, pe teme variate, de la fotografie la management de proiect si de la scriere creativa la programare, precum si numeroase spectacole de teatru, proiectii de film, spectacole de muzica populara si clasica, lansari de carte, excursii si expozitii de pictura si fotografie. Sambata festivalul aduce lansarea antologiei de autor Victor Teisanu, in prezenta a mai multor academicieni, scriitori si critici literari din regiune, noi ateliere pentru tineri, noi proiectii de film, vizite la Casa Enescu de la Liveni si la biserica din Hiliseu-Crisan - singura din lume care este atat ortodoxa, cat si catolica -, o expozitie grafica semnata de un tanar in varsta de zece ani, un vernisaj al Retrospectivei cromatice outdoor a Scolii Populare de Arte din Botosani, precum si noi concerte in Poiana: Gandul Matei, Basska, Jazzybirds si Inside.

acum 59 luni (6 Aug 2015)

In acest an organizatorii Zilelor Nordului si-au propus sa continue munca de salvare si reamenajare a Casei Enescu de la Mihaileni si a Muzeului Nordului de la Darabani si sa aduca 500 de turisti la festival.

Festivalul Zilele Nordului si-a directionat traditionala campanie de strangere de fonduri catre sprijinirea lucrarilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihaileni si a Muzeului Nordului de la Darabani.

Proiectul Casei Enescu de la Mihaileni, initiat acum cativa ani de catre Societatea Internationala "George Enescu" din Viena, Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Pro Patrimonio, isi propune salvarea casei in care marele compozitor si-a petrecut parte din verile copilariei si trasformarea ei intr-o academie de muzica. Se pastreaza un numar impresionant de scrisori trimise de George Enescu mamei sale care se retrasese in casa de la Mihaileni spre sfarsitul vietii.

Localitatea Mihaileni, se afla pe granita cu Ucraina, la 5 km de punctul de vama Siret, jud.

Casa se afla intr-o stare jalnica din faptului ca a fost neglijata si ca elemente de rezistenta au cedat (talpa pridvorului peste beci este putreda si s-a rupt, sunt zone fisurate si prabusite la zidaria exterioara vest, est si nord, sarpanta este fracturata datorita deformarii peretilor si are portiuni importante putrezite in zona de nord etc); casa ramane la fel de interesanta din punct de vedere arhitectural: existenta celor doua sobe dintre camere, planimetria si functionalitatea casei reprezinta repere care justifica pastrarea ei, chiar daca n-ar fi avut valoare memoriala.

Este necesara o interventie de urgenta care sa asigure un minim de protectie pe perioada urmatoarei ierni si a ploilor puternice care aduc umiditate in preajma cladirii.

Muzeul Nordului de la Darabani

"Vrem sa aratam lumii cat de frumos e Nordul Moldovei, cat de frumosi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro