Pe cine reprezinta cei 6.000 de dascali de religie: statul roman sau BOR?

Pe cine reprezinta cei 6.000 de dascali de religie: statul roman sau BOR?

> Varful de lance al intereselor BOR din Ministerul Educatiei este de ani de zile Romeo Mosoiu, care ocupa in acest moment functia de consilier. Imaginati-va ce s-ar intampla daca intr-o scoala din satul X, o familie ia decizia de a-si retrage copilul de la orele de religie tinute de preot sau de doamna preoteasa.

acum 90 luni (8 Mar 2017)

>

Varful de lance al intereselor BOR din Ministerul Educatiei este de ani de zile Romeo Mosoiu, care ocupa in acest moment functia de consilier. Traiectoria politica a domnului Mosoiu in viata publica din Romania este simpla: de la un antifesenist declarat la inceputul anilor '90, apoi consilier prezidential in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, a trecut in barca pesedista si din 2001, din timpul guvernarii Nastase, este unul dintre cei mai influenti oameni din sistemul de educatie. De aici si pozitionarile sale, permanent in apararea intereselor BOR, si incapacitatea sa de a accepta o necesara laicizare a Educatiei. El conduce armata BOR din sistem, el este portavocea celor peste 6.000 de profesori de religie. Nu cred ca un cetatean al Romaniei s-ar opune existentei in programa scolara a unui curs de istorie a religiilor in care sunt promovate toleranta si dreptul fiecaruia de a-si alege credinta in care se simte implinit, dar lucrurile nu stau asa pentru ca BOR, prin Romeo Mosoiu, s-au opus unei astfel de posibilitati. In aceste conditii, este logic sa ne intrebam pe cine reprezinta de fapt cei 6.000 de profesori de religie care predau dogme ale cultului ortodox?

Din nefericire, niciun partid politic din Romania nu are curajul sa puna in discutie, in mod serios, cu argumente pro si contra necesitatea introducerii orei de religie in programa scolara. Constatarile din teren, mai precis observatiile legate de modul in care se desfasoara efectiv orele de religie in unitatile de invatamant sunt cvasiunanime: in marea lor majoritate, profesorii de religie fac prozelitism cultului ortodox. Singura masura ar fi retragerea copiilor de la ore, dar, asa cum stim, un astfel de gest ar crea probleme la fel de grave ca indoctrinarea religioasa a copilului: marginalizarea si ostracizarea copilului de catre colegi si dascali. Imaginati-va ce s-ar intampla daca intr-o scoala din satul X, o familie ia decizia de a-si retrage copilul de la orele de reli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro