Pe cine acuza Turcia pentru atacurile teroriste recente: puzzle complicat la Ankara

Pe cine acuza Turcia pentru atacurile teroriste recente: puzzle complicat la Ankara

Dincolo de acestea insa, Turcia a cunoscut patru atentate teroriste de mari proportii in mai putin de un an, atentiile indreptandu-se inevitabil asupra MIT, principalul serviciu de intelligence, suspectat pentru ineficacitate de unele voci, in timp ce altele il acuza ca a permis aceasta crstere a gradului de insecuritate ca o reactie de impotrivire fata de actiunile regimului Erdogan prin care se doreste controlul total al MIT.

acum 47 luni (15 Jan 2016)

Afirmatia acuza voalat regimul condus de Bashar al Assad si implicit, in mod indirect, Federatia Rusa, actori ce ar putea fi intersati a destabiliza scena politica turca. Dincolo de acestea insa, Turcia a cunoscut patru atentate teroriste de mari proportii in mai putin de un an, atentiile indreptandu-se inevitabil asupra MIT, principalul serviciu de intelligence, suspectat pentru ineficacitate de unele voci, in timp ce altele il acuza ca a permis aceasta crstere a gradului de insecuritate ca o reactie de impotrivire fata de actiunile regimului Erdogan prin care se doreste controlul total al MIT. In acest sens, in ciuda unor presiuni media (atat cat ele se mai pot face in Turcia), nu exista inca nicio informatie oficiala privind investigarea intreprinsa impotriva Dianei Ramazanova, tanara in varsta de 18 ani care a fost arestata la inceputul lunii ianuarie 2015 pentru ca planuia un atac terorist in Istanbul. Acordul de pace cu PKK, una dintre marile realizari ale vechiului guvern Erdogan, a esuat in vara anului 2015 dupa ce partidul de guvernamant (AKP) a acuzat formatiunea politica kurda ca doreste destabilizarea tarii. Astfel, in ciuda schimbarii pozitiei Turciei, islamistii au reusit foarte probabil crearea unor grupuri si retele clandestine in aceasta tara, ceea ce ingreuneaza prevenirea actiunilor teroriste de catre fortele de ordine.

Ceea ce poate face regimul Erdogan in prezent este cenzura, privarea opiniei publice de orice informatie legata de atacurile teroriste.

Decizia are nu numai acoperire juridica ci si argumente concrete privind securitatea nationala, dar si implicatii politice, intrucat la nivelul mass-mediei ea poate fi aplicata in mod eficient in cadrul televiziunilor, controlate exponential de catre AKP, partidul reusind astfel mentinerea increderii in cadrul populatiei rurale aflate indeosebi in partea asiatica a tarii si unde acoperirea internetului este slaba. Acesta este si electoratul dur al partidului, de suportul sau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro