Pe ce cheltuia Securitatea valuta: aparate de interceptare, motociclete, stilouri, medicamente pentru Clubul Dinamo
Lista cuprindea, printre altele, cu banda de magnetofon, cristale de cuart, microfoane miniatura, magnetofoane profesionale, scotch, receptoare radio, pentru autoturisme destinate muncii operative, aparate de fotografiat si filmat, de luat vederi, proiectie si reprodus, aparatura de laborator folosita la fabricarea hartiei, sigilii, stilouri, penite, bormasine electrice cu zgomot redus, aparate de vedere, observare si ascultare pe timp de noapte. Pe langa serviciile de contraspionaj american, englez, israelian, turc, grec, francez, italian, dar si contraspionaj pentru unele tari din Africa, Orientul Mijlociu si Asia, exista un serviciu care se ocupa doar de contraspionajul in randul turistilor si unitatilor Oficiului National de Turism (ONT) Carpati, in Agentia Publiturism, in Automobil Clubul Roman, in Intreprinderea de agrement si prestatii turistice si in Intreprinderea turistica de transporturi auto. Intr-un raport al Securitatii din Ialomita din anul 1970, referitor la introducerea mijloacelor de ascultare in viitorul complex balnear Amara, se preciza: "Ne propunem ca imediat ce lucrarile de constructii vor fi terminate, sa procedam, cu ajutorul Directiei a VIII-a, la efectuarea lucrarilor de instalatie a tehnicii operative intr-un numar de 20 de camere", din cele 500 de camere cate urma sa aiba complexul.
In vreme ce romanii de rand nu aveau voie sa aduca sau sa detina valuta, Securitatea avea la dispozitie conturi in valuta. "In cursul anului 1967 prin activitatea desfasurata de securitate si militie, a intrat in banca o suma de 2.470.427 dolari SUA. In acest sens se propune ca in viitor valuta ce se va realiza si depune de catre Ministerul Afacerilor Interne si Consiliul Securitatii Statului la Banca Romana de Comert Exterior". Iata ce se mai aproba sa se cumpere cu valuta: autoturisme, motociclete pentru organele de militie, aparatura radio, medicamente pentru clubul sportiv Dinamo, masini poligrafice, 180 chei telefonice, reactivi, mijloace de lupta, materiale didactice necesare Directiei Generale de Contraspionaj.
In anii '70, pe masura ce securitatea devenea tot mai opresiva, necesarul de mijloace de interceptare crestea. Lista cuprindea, printre altele, cu banda de magnetofon, cristale de cuart, microfoane miniatura, magnetofoane profesionale, scotch, receptoare radio, pentru autoturisme destinate muncii operative, aparate de fotografiat si filmat, de luat vederi, proiectie si reprodus, aparatura de laborator folosita la fabricarea hartiei, sigilii, stilouri, penite, bormasine electrice cu zgomot redus, aparate de vedere, observare si ascultare pe timp de noapte. Un document secret al Securitatii, aflat in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cuprinde instructiunile de montare a microfoanelor si de ascultare a convorbirilor telefonice a "dusmanilor regimului". Masurile "X" se referau la ascultarea interioara prin instalarea de microfon, masurile "XX" vizau instalarea unui telefon special la adresa suspectului, masurile "XXX" presupuneau folosirea tehnicii operative fara fir, iar masurile "Z" vizau interceptarea convorbirilor telefonice. Convorbirile telefonice internationale erau interceptate fara exceptie, iar numele, adresele si numerele de telefon ale tuturor abonatilor telefonici din tara de unde se purtau aceste convo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro