Paul Grunau, intemeietorul scolii de silvicultura din Romania care-si incepea ziua lecturand ziarul "Adeverul"

Paul Grunau, intemeietorul scolii de silvicultura din Romania care-si incepea ziua lecturand ziarul

Omul de stiinta a trait in perioada 26 ianuarie 1860 - 8 octombrie 1936, iar fotografia ramasa in arhiva de familie arata cum Grunau, imbracat cu eleganta specifica epocii, lectura paginile cotidianului. Urmasul unor familii de medici Paul Grunau provine din familii de medici de origine germana. Dupa ce a incheiat mandatul de director, pana in anul 1933, Grunau este numit referent al Consiliului Tehnic al Padurilor si sef de serviciu al plantatiunilor in Directia Tehnica a Administratiei Forestiere a Statului, predand totodata la Scoala Politehnica din Bucuresti.

acum 30 luni (13 Sep 2017)

Omul de stiinta a trait in perioada 26 ianuarie 1860 - 8 octombrie 1936, iar fotografia ramasa in arhiva de familie arata cum Grunau, imbracat cu eleganta specifica epocii, lectura paginile cotidianului. "Adeverul" a fost fondat la Iasi in 15 decembrie 1871, dar a fost relansat la Bucuresti la 15 august 1888, de catre acelasi Alexandru Beldiman.

Urmasul unor familii de medici

Paul Grunau provine din familii de medici de origine germana. Medicul are rol activ in combaterea si eradicarea epidemiei din ciuma si devine primul comandant (in anii 1831-1837) al Spitalului Ostirii, Spitalul Militar Central de mai tarziu, infiintat dupa terminarea Razboiului ruso-turc (1828-1829). Tot lui i se datoreaza introducerea unui regulament interior in spitalul ostasesc de la Mihai Voda, punandu-se astfel capat dezordinilor din spital. Si nu in ultimul rand, la comandamentul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central , galeria fostilor comandanti ai unitatii isi incepe evocarea cu numele colonelului dr. Georg Grunau, primul din istoria plina de realizari a acestei unitati de elita a medicinei si deopotriva a Armatei Romane", relateaza Alin Dimancescu, urmas pe linie materna al doctorului Grunau. Unul dintre ei, Adolf, calca pe urmele tatalui sau si profeseaza la spitalele Coltea si Colentina, devenind medical curant al familiilor de vaza din Bucuresti.

Paul Grunau citind ziarul "Adeverul" Sursa arhiva familiei Dimancescu

Fiul lui Adolf este Paul Adolf Grunau, cel care avea sa fie fondator al Scolii de Silvicultura din Romania. Absolvent al Academiei Silvice din Tharandt, se intoarce in tara si lucreaza ca sef de ocol la Rasca.

In anul 1894 pune bazele Scolii Superioare de Silvicultura din Branesti, impreuna cu Teodor Pietraru.

Paul Grunau este primul director al acestei institutii, din 1895 pana in 1907, timp in care determina Guvernul sa treaca padurea Pus... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro