"Patrulaterul aurifer" din Apuseni. Cine vrea sa exploateze perimetrele cu cel mai bogat zacamant din Europa

Din punct de vedere mineralogic, aurul nativ din aceasta zona este cunoscut prin continutul sau ridicat de argint (20-25%), la care se adauga telurul (0,1%), acest din urma element fiind descoperit pentru prima data la Zlatna in secolul al XVIII-lea de prof. Compania Carpathian Gold a anuntat in mai 2015 ca a obtinut din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri in linie dreapta de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax Romania. Reprezentantii firmei sustin ca vor crea 850 de noi locuri de munca in faza de constructie a lui, iar in etapa de exploatare vor fi 500 de locuri de munca.

acum 88 luni (6 Aug 2015)

Din punct de vedere mineralogic, aurul nativ din aceasta zona este cunoscut prin continutul sau ridicat de argint (20-25%), la care se adauga telurul (0,1%), acest din urma element fiind descoperit pentru prima data la Zlatna in secolul al XVIII-lea de prof. Esantioanele de aur nativ si minerale colectionate incepand din secolul al XIX-lea si adapostite in Muzeul Aurului din Brad, Muzeul Brukenthal din Sibiu sau in colectia Universitatii din Cluj, cuprind numeroase raritati mineralogice. "Acest triunghi aurifer era localizat de catre specialistul amintit astfel: inspre NV era delimitat de localitatea Halmagiu la NE de Baia de Aries, iar la Sud de Sacaramb. Denumirea s-a consacrat rapid in literatura de specialitate a vremii, dar si in alte categorii de lucrari. Ulterior, geologii care au studiat si cartografiat temeinic zona au ajuns la concluzia ca in realitate aceasta zona de concentrare a zacamintelor exploatabile si bogate este mai extinsa decat cea stabilita initial; s-a circumscris astfel un teritoriu aproximativ de 800 km patrati , unde se concentra la finele secolului al XIX-lea peste 77% din productia totala de aur a Transilvaniei", afirma istoricul Iosif Marin Balog de la Universitatea "Babes - Bolyai" din Cluj-Napoca.

"Alaturi de importantele exploatari realizate prin intermediul Tezaurariatului, observatorii relateaza despre existenta in zona a sute de mici exploatari taranesti care, in general, se orientau fie spre cautarea aurului nativ, fie spre filoanele cele mai bogate, neglijandu-se orice forma de exploatare sistematica. Schumacher, regiunea amintita se prezenta sub forma unui patrulater neregulat care se intindea pe directia NE-SV intre Baia de Aries-Caraci, apoi de la Caraci spre sud-est pana la Sacaramb apoi din nou spre NE cuprinzand Zlatna si celelalte localitati pana in punctul initial de la Baia de Aries", sustine istoricul Balog. "Patrulaterul Aurifer" din Muntii Apuseni a reprezentat pentru o perioada lunga de timp principalul produ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro