Patru puncte slabe in legea privind impozitarea bacsisului

Sume de bani mai mari declarate la intrarea in tura, care vor permite chelnerilor sa plece cu bacsisul neimpozitat acasa, situatia incerta a taximetristilor, dar si costuri administrative ridicate ale Statului, comparativ cu incasarile suplimentare la buget sunt cateva din vulnerabilitatile acestei legi. Tot prin decizie interna, am stabilit unitatile de vanzare bunuri si prestari servicii, s-au deschis registrele de bani personali si a fost instruit personalul asupra modului de completare a acestora. In loc sa verifice bilanturile multinationalelor care transfera sute de milioane de euro, daca nu miliarde de euro anual in tarile de origine sau in paradisuri fiscale Fiscul va numara maruntisul din bacsisuri. Aceasta inseamna doar 1,3% din impozitul pe profit incasat anul trecut de Guvern, adica 12 miliarde de lei si 0,07%, adica sub unu la mie din veniturile totale la bugetul consolidat al statului de 214 miliarde de lei in 2014. Au aparut si probleme de constitutionalitate caci s-a ajuns ca impozitul sa fie platit doar de catre taximetristii ce lucrau pe cont propriu, in timp ce taximetristii angajati la firma erau scutiti de acesta.

acum 65 luni (12 May 2015)

Sume de bani mai mari declarate la intrarea in tura, care vor permite chelnerilor sa plece cu bacsisul neimpozitat acasa, situatia incerta a taximetristilor, dar si costuri administrative ridicate ale Statului, comparativ cu incasarile suplimentare la buget sunt cateva din vulnerabilitatile acestei legi.

Vremea buna a scos la terase o multime de bucuresteni. Desi nu duc lipsa de clienti, ospatarii stramba din nas fiindca trebuie sa imparta bacsisul cu Fiscul. Din 8 mai, bonul fiscal trebuie emis atat pentru sumele pe care le lasa clientii in plus, drept bacsis, cat si pentru diferenta de rest. Asa ca, in timp ce unele res-taurante pur si simplu refuza sa ia ciubucul fiindca "e prea complicat si nu vrem amenzi", la alte terase chelnerii spun ca nu mai renteaza fiindca salariile sunt foarte mici, iar ei isi rotunjeau veniturile tocmai din ceea ce le lasau clientii.

"Ma gandesc sa plec sa lucrez cu soru-mea in Spania, ca aici abia imi ajung banii de la o zi la alta. De alt-fel, am auzit o discutie intre doi ospatari care spuneau ca vor declara o suma mai mare, iar la sfarsitul zilei vor pleca acasa cu banii din bacsisuri". Sunt restaurante cu 5 mese si 4 angajati, care nu au resurse sa se ocupe cu astfel de hartogarii. "Societatea noastra este membra FPTR, organizatie care a insistat in ultimii doi ani pentru legalizarea bacsisului, introducerea tichetelor de vacanta si a impozitului forfetar. Prin decizie interna, Consiliul de Administratie a optat pentru distribuirea catre salariati a bacsisului cu impozitarea, la sursa, conform legii, precum si criteriile de distribuire a acestuia.

Tot prin decizie interna, am stabilit unitatile de vanzare bunuri si prestari servicii, s-au deschis registrele de bani personali si a fost instruit personalul asupra modului de completare a acestora. Prin aceeasi decizie s-a stabilit ca salariatii sa nu se prezinte la locul de munca cu bani personali, acestia urmand sa fie pastrati in vestiar", ne-a spus Andre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro