Patronatul bancherilor: Legea "Dai casa si scapi de banca" va scumpi creditele de toate felurile, nu doar pe cele ipotecare
"Noi ne gandim sa incercam sa punem la punct un sistem legal, oficial, cat se poate de transparent, sa existe un registru de evidenta a celor care vor sa beneficieze de aceasta lege. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.
Daca statul roman vrea sa-ti dea tie avantajul asta sa stai cu chirie sau sa dai casa in plata problema e ca bancile vor absorbi in primul an impactul privind provizioanele si asa mai departe dar incepand cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include in pretul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere", a spus Oana Petrescu. Nu subventionat de stat cum ar fi in regula, va fi subventionat de banci", a mai spus liderul patronal. Vom continua sa avem dividende de 10% la banci la 2-3 ani, dar cu costuri mult mai mari pentru populatie. Probleme de constitutionalitate
La randul sau, Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice si Institutionale a afirmat ca legea are probleme de constitutionalitate.
"Legea are probleme de constitutionalitate, pe langa faptul ca nu respecta propria expunere de motive. Cele de neconstitutionalitate tin de retroactivitate si dreptul de proprietate al bancii asupra banilor pe care i-a imprumutat", a explicat Preda.
El considera ca oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu sa plece din apartamente, pentru ca nu au unde sa se duca.
"Noi ne gandim sa incercam sa punem la punct un sistem legal, oficial, cat se poate de transparent, sa existe un registru de evidenta a celor care vor sa beneficieze de aceasta lege. Atat pentru a dovedi sau a intelege exact pentru ce a fost nevoie de aceasta lege cat si pentru a intelege care sunt efectele ei pe termen lung', a mai afirmat Bogdan Preda. Scrisoare catre Cotroceni
Acesta a precizat ca CPBR va trimite o scrisoare catre presedintele tarii in care ii va semnala problemele ce tin de constitutionalitate.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro