Patriotism. Profesorul Iovcev din Tiraspol: "N-am tradat anul 1918!"

Am mai spus şi cu alte ocazii, repet şi acum, eroii nu sunt doar in manualele de istorie, ei trăiesc şi azi, printre noi. Să nu uităm că in şcolile romaneşti din stanga Nistrului s-a deschis focul, in 1992, asupra literelor de pe tablă, de faţă cu elevi şi profesori. Cu părere de rău, clasa politică, atat de aici, din Basrabia, cat şi cea de la Bucureşti, au trădat speranţele oamenilor. Citește și: Corespondență de la Chișinău: Muzică din trecut pentru unirea din viitor Demnitatea o are omul care nu in vorbe, ci in fapte, demonstrează dragostea de neam, de țară, de limbă, de popor, de istorie. La această nouă comunitate de oameni, populatia de pe malul stang al Nistrului a avut «marea fericire» de-a adera in 1924, indată după formarea marelui imperiu al răului, cum a fost numit de Reagan. Să mai ținem cont și de faptul că regiunea din stanga Nistrului a fost acaparată de ruși incă din 1792, cu 20 de ani inaintea Basarabiei.

acum 96 luni (2 Apr 2016)

Am mai spus şi cu alte ocazii, repet şi acum, eroii nu sunt doar in manualele de istorie, ei trăiesc şi azi, printre noi. Cel care, de un sfert de secol, conduce unica şcoală romanească din Tiraspol, capitala aşa-numitei republici separatiste Transnistria, aflată sub papucul Moscovei.

Am rugat pe domnul profesor Iovcev să scrie un eseu despre ce inseamnă pentru domnia-sa Marii Uniri de la 1918. Vreau să vă spun că nu a trecut mai mult de o zi şi am primit de la profesorul Iovcev textul pe care il veţi citi in continuare. Sunt cuvintele unui om care, imi dau seama, simte romaneşte cu mult mai mult decat o facem noi, in Romania. Să nu uităm că in şcolile romaneşti din stanga Nistrului s-a deschis focul, in 1992, asupra literelor de pe tablă, de faţă cu elevi şi profesori. Să nu uităm că cele opt şcoli romaneşti din Transnistria au fost vandalizate in mai multe randuri de forţele separatiste, cel mai crunt episod fiind in 2004. Tocmai de aceea cantăresc atat de mult cuvintele profesorului Iovcev, atunci cand spune : "N-am trădat anul 1918!".

"Dacă nu vor face-o politicienii, o vor face oamenii de rand"

"Sunt născut in sudul Basarabiei, in fostul judeţ Cahul, comuna Găvănoasa. Aceasta a fost benefică pentru populaţia de aici, unde s-au păstrat mai bine limba romană, obiceiurile şi datinele strămoşeşti. In perioada sovietică, atat la şcoală, cat şi la facultate ni se vorbea despre acest eveniment ca o trădare din partea Sfatului Ţării. Multe se pot povesti din cele ce am auzit de la părinţi. Aparatele de radio, in perioada sovietică, erau acordate la foarte multă lume la postul de radio Bucureşti. Şi totuşi am aflat mult mai mult odată cu sosirea perioadei de eliberare naţională".

"Eram increzători că anul 1918 se repetă"

"In anul 1989, in ziua de 31 august, a fost decretată legea despre limba de stat.

Citește și: Cat costă unirea cu Basarabia

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro