Patriarhul Daniel le cere senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei din scoli

Patriarhul Daniel le cere senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei din scoli

UPDATE: Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a declarat, pentru "Adevarul", care sunt argumentele Patriahului Daniel impotriva interzicerii orelor de religie in scoli. Concret, acesta a propus ca elevii sa invete la ora de "Etica si cultura civica" cele mai importante doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica sau religioasa ale umanitatii, dar si elemente de cultura civica. In luna mai a anului acesta, Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana au semnat un protocol de colaborare, care prevede, printre altele, ca toate manualele de religie dupa care se preda in scoli trebuie sa fie avizate de Patriarhie si ca preotii pot participa la inspectiile scolare.

acum 98 luni (8 Dec 2014)

UPDATE: Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a declarat, pentru "Adevarul", care sunt argumentele Patriahului Daniel impotriva interzicerii orelor de religie in scoli.

In primul rand, spune Constantin Stoica, in scrisoarea trimisa de Patriarhie se specifica ca prezenta religie in scoli este prevazuta si in Constitutia Romania, art.

De asemenea, reprezentantii Patriarhiei mai arata ca situatia din tara noastra este una des intalnita si in alte state din Europa, precum Germania si Austria.

Valorile propuse in cadrul orelor de religie sunt diferite fata de cele care se regasesc in cadrul orelor de educatie civica, spun ei, iar Educatia civica face deja parte din programa scolara. Reprezentantii BOR mai spun ca daca elevii ar putea obtine calificative si nu note in cadrul orelor de religie , asa cum se intampla la celelalte discipline, atunci ar diminua importanta orei de religie in scoli, dupa cum se arata in scrisoarea trimisa de Patriarhie.

Insa, Religia nu mai este obligatorie dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca obligatia parintilor de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala. Mai mult, acestia au hotarat cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere sa fie facuta de acum doar de catre cei care vor sa studieze aceasta disciplina.

Mai exact, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul din Legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de Religie".

"Sper foarte mult ca Patriarhia sa recunoasca dreptul la alegere al fiecarui elev care a implinit 14 ani si al familiilor celor care nu au implinit inca 14 ani. In privinta participarii sau nu la orele de religie,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro