Patimile manastirii Adam: a fost pradata si arsa de zeci de ori, iar comunistii au transformat-o in CAP "Tractorul Rosu"

Patimile manastirii Adam: a fost pradata si arsa de zeci de ori, iar comunistii au transformat-o in CAP

Zidita si iar rezidita, manastirea a trebuit sa faca fata, de-a lungul secolelor, unui destin zbuciumat, plin de navaliri pagane, incendieri, ruinari, schimbari de destinatie (fiind ba manastire de calugari, ba de maici, ba chiar si sediul unei cooperative agricole comuniste), dar si de momente cu totul speciale. Inchinare la icoana de la Manastirea Adam, judetul Galati FOTO Arhiepiscopia Dunarii de Jos Atunci "preotii inconjurati de multa lume, miscati de o asemenea minune, au ridicat icoana din gradina si au reasezat-o in biserica ce se reconstruise", dupa cum consemneaza Marele Dictionar Geografic al Romaniei, editia 1898. Manastirea Adam, judetul Galati FOTO Arhiepiscopia Dunarii de Jos Dupa revenirea de la Floresti, stareta manastirii, Xenia Cuza, matusa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, era inconjurata de o obste de 62 de monahii si surori, numarul vietuitoarelor crescand mereu si ajungand in vremea secularizarii la 148, dupa cum scrie istoricul Paul Paltanea, in lucrarea "Vechi locasuri de cult si viata bisericeasca in sudul Moldovei pana in anul 1864", Ed.

acum 48 luni (6 Oct 2016)

Zidita si iar rezidita, manastirea a trebuit sa faca fata, de-a lungul secolelor, unui destin zbuciumat, plin de navaliri pagane, incendieri, ruinari, schimbari de destinatie (fiind ba manastire de calugari, ba de maici, ba chiar si sediul unei cooperative agricole comuniste), dar si de momente cu totul speciale.

Manastirea este situata pe Dealul "Aparatura", cel mai inalt deal din codrii de la Adam si unul dintre cele mai inalte puncte din judetul Galati. Accesul spre manastire se poate face fie din drumul national DN 26 Galati - Barlad, intre localitatile Bursucani si Balabanesti, fie din drumul judetean DJ 251A Tecuci - Targu Bujor, prin localitatea Fundeanu (la 7 kilometri de Adam), fie din DJ 242 Galati - Targu Bujor-Barlad (in dreptul localitatii Ghinghesti DC 103, la 5 kilometri de Adam).

Biserica manastirii este o constructie veche, in forma de cruce, cu arhitectura in stil moldovenesc si cu ziduri groase pe alocuri de pana la 1,5 metri. Cea mai veche pisanie a bisericii dateaza din 1869 si mentioneaza: "In zilele prea inaltatului Domn Carol I, 1869 octombrie 20, cu ajutorul Celui Prea Inalt si al Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, s-au pus in reparatie aceasta biserica".

Inchinare la icoana de la Manastirea Adam, judetul Galati FOTO Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Atunci "preotii inconjurati de multa lume, miscati de o asemenea minune, au ridicat icoana din gradina si au reasezat-o in biserica ce se reconstruise", dupa cum consemneaza Marele Dictionar Geografic al Romaniei, editia 1898.

Documentele istorice unanim recunoscute (aflate in posesia Arhiepiscopiei Dunarii de Jos) afirma confirma doar in parte legenda, consemnand ca manastirea a fost ctitorita de capitanul Adam la mijlocul secolului al XVII-lea (ajutat de catre Petrisor din Taplaoani, Vasile Iuzbasa din Milesti si Sava Rogojan din Gradinari), fiind sfintita la 14 octombrie 1652. FOTO Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Mai tarziu, la 5 iu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro