Patimile amoroase ale lui Ion I. C. Bratianu: Regina Maria si vaduva lui Cuza, doua dintre femeile din viata lui

Patimile amoroase ale lui Ion I. C. Bratianu: Regina Maria si vaduva lui Cuza, doua dintre femeile din viata lui

Cocea : "Poate si politica lui Bratianu, de a juca soarta tarii pe cartea Antantei, in Marele Razboi, se naste de aici" In virtutea responsabilitatii publice care-i obliga sa stea departe de scandaluri, Maria si Ionel Bratianu au reusit, ani buni, sa-i duca pe false piste pe cei ce intuiau o poveste intre cei doi. Relatiile Elisei Bratianu cu familia sotului sau sunt descrise de Sabina Cantacuzino, sora lui Ionel Bratianu in memoriile sale: "Dupa moartea mamei (3 februarie 1920) cand s-a stabilit acolo Ionel cu Elisa, desi cunosteam simtamintele ei ostile pentru acest locas, mai licarea speranta ca faptul chiar de a deveni stapana o va impaca cu locul unde timp de 13 ani facuse atatea neajunsuri mamei, care nu stia prin ce concesiuni si inlesniri sa o impace.

acum 111 luni (6 May 2015)

Una dintre multele aventuri galante ale lui Ionel Bratianu a fost cea cu Maria Moruzi, vaduva fiului lui Cuza, Alexandru, o relatie perceputa inclusiv de Ionel Bratianu drept una complicata, dupa ce iubita sa a ramas insarcinata.

Nasterea copilului sau l-a determinat pe Ionel Bratianu sa se casatoreasca pentru o zi cu principesa Moruzi, un gest prin care l-a recunoscut pe Gheorghe Bratianu drept fiul sau legitim.

Tensiunile ulterioare dintre acesta si Maria Moruzi l-au tinut departe pe tata de fiu. Relatiile au devenit normale abia in 1918, cand, rupand zidul ridicat de mama, intre el si tatal sau, Gheorghe Bratianu incepe sa-l frecventeze pe celebrul liberal, de sfaturile caruia s-a bucurat, in ciuda divergentelor politice dintre cei doi, in scurta sa cariera de istoric, mult prea devreme curmata de dictatura comunista. Regina Maria: "A intrat in viata mea Ion Bratianu, singurul om sub patruzeci de ani, pe care ... aveam voie sa-l intalnesc"

Cea mai frumoasa relatie a lui Ionel Bratianu a fost cu Regina Maria, femeia despre care se spune ca l-ar fi iubit cel mai mult pe cel mai mare liberal al tuturor timpurilor. "Sosita de putin timp in tara, Maria, printesa mostenitoare, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii, avandu-i ca unchi pe Tarul Rusiei si pe Imparatul Germaniei, Maria intrase intr-un razboi psihologic devastator cu Carol I. Batranul rege ar fi vrut s-o tina mai mult inchisa la Peles, insa, independenta si mandra, Maria ii smulge lui Carol permisiunea de a socializa cu protipendada locului. Iata ce nota viitoarea regina in jurnalul personal: "Asa a intrat in viata mea Ion Bratianu, singurul om sub patruzeci de ani, pe care ... Cocea : "Poate si politica lui Bratianu, de a juca soarta tarii pe cartea Antantei, in Marele Razboi, se naste de aici" In virtutea responsabilitatii publice care-i obliga sa stea departe de scandaluri, Maria si Ionel Bratianu au reusit, ani buni, sa-i duca pe false piste pe cei ce intuiau o poveste intre cei d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro