Pastele blajinilor, sarbatorit de crestini. Oamenii dau de pomana la mormintele rudelor
Traditia populara spune ca blajinii, oameni blanzi si pasnici, incapabili de a face rau, s-ar afla intr-o lume indepartata, la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Legatura dintre acestia si lumea umana este asigurata de cojile de oua aruncate pe apa curgatoare in Vinerea Mare sau in Sambata Pastelui, de gospodine.
Traditia populara spune ca blajinii, oameni blanzi si pasnici, incapabili de a face rau, s-ar afla intr-o lume indepartata, la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Ei sunt anuntati ca a sosit Pastele de catre oamenii de aici care arunca in apele curgatoare coji de oua sparte in timpul inrositului sau la prepararea alimentelor ritual: cozonaci, pasca. Cand sosesc cojile de oua in tara lor indepartata, in general dupa o saptamana, se serbeaza separat "aici" si "acolo" Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor.
Bihorenii au mers la cimitire pentru a-si cinsti mortii, cu ocazia sarbatorii numite Pastele Mic sau, popular, Pastele Mortilor.
Preotii care au fost prin cimitire abia mai puteau face fata solicitarilor de slujbe la morminte. O alta denumire a sarbatorii este cea de Pastele Blajinilor.
Etnologii considera blajinii un fel de rezerva a spitei umane. Se spune ca ar fi fost cei dintai oameni de pe pamant, sustinand de atunci stalpii cerului si pe cei ai pamantului. Legatura dintre acestia si lumea umana este asigurata de cojile de oua aruncate pe apa curgatoare in Vinerea Mare sau in Sambata Pastelui, de gospodine. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro