Paste sau Pasti? Cum se scriu corect urarile pentru sarbatorile de primavara

Paste sau Pasti? Cum se scriu corect urarile pentru sarbatorile de primavara

Cuvantul "Pasti" a patruns in limba noastra odata cu crestinismul, din latinescul bisericesc "paschae" (pluralul de la pascha) si denumea, dupa unii etnologi painea nedospita folosita pentru impartasanie la catolici sau, dupa altii, mielul jertfit de "pasca". Paste sau Pasti: Ce forma recomanda DEX-ul si biserica Dupa cum se observa, se foloseste in variatie libera in limba, dar ar fi de preferat sa urmam DEX-ul si biserica, care aleg forma Pasti, dupa cum reiese atat din Biblie, cat si din Dictionarul religios, publicat in 1994: Pasti subst.

acum 59 luni (6 Apr 2015)

Cuvantul "Pasti" a patruns in limba noastra odata cu crestinismul, din latinescul bisericesc "paschae" (pluralul de la pascha) si denumea, dupa unii etnologi painea nedospita folosita pentru impartasanie la catolici sau, dupa altii, mielul jertfit de "pasca". La plural, acest cuvant devine "pasti" (o pasca, doua pasti). Din aceasta forma la plural a derivat apoi si singularul "paste", admis ca varianta de DEX si de DOOM.

Astfel, spunem firesc "Sarbatorile de Pasti" pentru ca sunt mai multe zile de sarbatoare, fiind corect si "Sarbatoarea Pastelui" daca ne referim la eveniment in general. De asemenea forma corecta a urarii este "Paste fericit!"

Sunt corecte si formele "Sarbatorile Pastelui", "Sarbatorile Pastilor", "Sarbatorile de Pasti", "Sarbatorile de Paste". De asemenea, "Pastele cade, anul acesta, pe data de..." sau "Pastile cad, anul acesta, pe data de...", "De Paste/De Pasti vremea va fi frumoasa". Paste sau Pasti: Ce forma recomanda DEX-ul si biserica

Dupa cum se observa, se foloseste in variatie libera in limba, dar ar fi de preferat sa urmam DEX-ul si biserica, care aleg forma Pasti, dupa cum reiese atat din Biblie, cat si din Dictionarul religios, publicat in 1994:

Pasti subst. Cea mai mare sarbatoare religioasa, celebrata de crestini in amintirea invierii lui Iisus Hristos; Paine sfintita care se imparte la biserica in ziua de Pasti. (in formapasca) Miel pe care il sacrificau evreii, conform unui anumit ritual, la sarbatorirea zilei de Pasti; pasha) Pascu sau cel nascut de Pasti

Exista si un nume inspirat de aceasta sarbatoare, destul de frecvent intalnit atat in alte tari, cat si in Romania. Este vorba de numele "Pascal", in romaneste intanit mai curand sub forma de "Pascu".

Originea numelui se afla in latinescul "paschalis" (derivat din "pascha") si care inseamna pascal sau de Pasti, care tine de sarbatoarea Paste... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro