Pasiunile Cellei Delavrancea: pianista l-a vrajit pe Caragiale, s-a imprietenit cu Brancusi si a concertat cu Enescu

Pasiunile Cellei Delavrancea: pianista l-a vrajit pe Caragiale, s-a imprietenit cu Brancusi si a concertat cu Enescu

Cella Delavrancea, fiica lui Barbu Stefanescu Delavrancea, a fost pianista, scriitoare si profesoara de exceptie, una dintre cele mai complexe si interesante personalitati ale culturii romanesti. A iubit muzica si si-a facut din pasiune o profesie si un crez, dupa cum ea insasi declara la aniversarea a 90 de ani de viata: "Am purtat in mine o vie curiozitate pentru toti contemporanii mei, chiar si cei necunoscuti. Secolul de viata trait de artista a fost prezentat intr-o maniera de exceptie in memoriile Cellei Delavrancea "Dintr-un secol de viata". Imi arata niste cutite facute de el, vatraie si alte fierarii iesite din mina lui, foale mari atirnate la vatra si, la urma, un caiet de schite de o mare siguranta tehnica. Un stralucit pedagog De-alungul secolului de viata si de cariera, Cella Delavrancea a concertat pe marile scene ale lumii si spectacolele ei au fost rasplatite cu ropote de aplauze. "Ea putea, la varsta ei, sa se apropie de modul meu de a fi si de a percepe.

acum 64 luni (12 Jun 2015)

Cella Delavrancea, fiica lui Barbu Stefanescu Delavrancea, a fost pianista, scriitoare si profesoara de exceptie, una dintre cele mai complexe si interesante personalitati ale culturii romanesti.

S-a nascut pe vremea monarhiei, a supravietuit regimului comunist si murit la 104 ani, dupa ce a apucat sa vada si primii pasi facuti de tara sa spre democratie. A iubit muzica si si-a facut din pasiune o profesie si un crez, dupa cum ea insasi declara la aniversarea a 90 de ani de viata: "Am purtat in mine o vie curiozitate pentru toti contemporanii mei, chiar si cei necunoscuti. Sa stiti ca nimic nu dezvolta supletea cerebrala mai bine decat o Fuga de Bach si nimic nu trezeste emotivitatea ca o Nocturna de Chopin." Despre longevitatea sa, Cella Delavrancea spune ca se datoreaza faptului ca a fost ferita de bolile care distrug sufletul: gelozia, invidia si orgoliu. "Bunicii din partea tatalui meu au depasit varsta de o suta de ani. Poate ca am mostenit de la ei o durata lunga, proiectata acum inspre un viitor de care nu ma speriu. Mi-l doresc generos in ani, cu atat mai mult cu cat eu inchei un lung sir de vieti, neavand urmasi. Am avut fericirea de a fi aparata de trei calamitati: gelozia, invidia si orgoliul. Acestea sunt bolile care distrug fiinta umana", marturisea artista la aniversarea celor 90 de ani, in expozeul sustinut cu aceasta ocazie. L-a iubit si a fost iubita de Nae Ionescu. L-a acompaniat la pian pe Enescu si se spune ca ar fi trait o idila scurta cu Constantin Brancusi. Secolul de viata trait de artista a fost prezentat intr-o maniera de exceptie in memoriile Cellei Delavrancea "Dintr-un secol de viata". "Un copil minune care domesticeste un monstru salbatic: Arta" Fiica cea mare a scriitorului si avocatului Barbu Stefanescu Delavrancea s-a nascut pe 15 decembrie 1887. Longevitatea avea sa o mosteneasca genetic de la bunicii care au trait peste 100 de ani. Dragostea pentru arta, sensibilitatea si pasiunea pentru muzica i-au fost transmise de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro