Pasiunile bizare ale voievozilor: umorul negru al lui Tepes sau investitiile in biserici facute de Stefan cel Mare

Pasiunile bizare ale voievozilor: umorul negru al lui Tepes sau investitiile in biserici facute de Stefan cel Mare

Cei doi s-ar fi casatorit cand Iancu avea 20 de ani, iar desi in acea vreme, casatoriile se faceau din convenienta, fara a se tine cont de sentimentele celor implicati, mariajul dintre Ioan de Hunedoara si Elisabeta Szilagyi a devenit o poveste de dragoste. Cronicarul sirian Paul de Alep afirma ca in timpul domniei de aproape 23 de ani a lui Vasile Lupu au fost condamnati la la moarte peste 14.000 de hoti, potrivit condicilor de judecata. Una dintre bisericile vizitate de Paul de Alep, alaturi de Vasile Lupu, a fost Biserica Sfintii Trei Ierarhi, cladita de voievod. Ajungand la Galati, apoi la Iasi, au fost intampinate de Vasile Lupu, de mitropolitul Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi.

acum 49 luni (22 Mar 2017)

Marii domnitori din secolele trecute au fost adesea portretizati in manualele scolare de istorie ca personalitati providentiale pentru soarta romanilor. Vitejia si spiritul de dreptate s-au numarat printre cele mai des folosite trasaturi pentru caracterizarea lor, insa unele marturii istorice ale vremii le-au pus in prim-plan pasiuni si indeletniciri mai putin obisnuite, amintite rar in descrierile sumare.

Stefan cel Mare si bisericile

Stefan cel Mare a domnit aproape jumatate de secol si a fost considerat unul dintre marii inamici ai Imperiului Otoman, prin numeroasele batalii purtate. Moldova s-a bucurat de prosperitate si prestigiu pe plan international, datorita domnitorului. Una dintre pasiunile sale mai putin obisnuite, care i-au adus si supranumele de "cel sfant" a fost ridicarea bisericilor. In timpul domniei sale ar fi ridicat si ctitorit peste 36 de asezaminte religioase, cea mai remarcabila dintre ele, rectitorita, fiind Manastirea Putna. "Fost-au acestu Stefan voda om nu mare la statu, manios si de grabu varsatoriu de sange nevinovat; de multe ori la ospete omoria fara giudetiu", relata cronicarul Grigore Ureche.

Mihai Viteazul, avere din comert

Desi domnia lui Mihai Viteazul a fost de scurta durata, voievodul muntean a ramas in istorie si in manualele scolare ca omul care a realizat Unirea din 1600 a celor trei Principate. Marturii mai putin populare vorbesc despre faptul ca inainte de a ajunge domnitor, Mihai Viteazul a facut comert cu vite si, apoi, cu giuvaieruri. De altfel, ar fi fost fiul unei negustorese de rachiu. Comertul de pe malurile Dunarii i-a adus avere, relatii cu marea boierime si l-a deprins cu limbile greaca si turca.

Iancu de Hunedoara, familist convins

Ioan (Iancu) de Hunedoara a ramas in istorie ca unul dintre marii voievozi ai Transilvaniei si un aparator al crestinatatii in fata expansiunii puternicului Imperiu Otoman din secolul al XV... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro