Pasii de urmat pentru a reconstitui vechimea in munca cand fostul angajator nu mai exista. Decizia care face lumina

Pasii de urmat pentru a reconstitui vechimea in munca cand fostul angajator nu mai exista. Decizia care face lumina

Desfiintarea fostului angajator ca urmare a lichidarii (indeosebi cand vorbim de perioada anterioara anului 2001) da batai de cap angajatilor ajunsi acum la varsta pensionarii, care nu stiu, in aceste conditii, cine le-ar mai putea furniza actele necesare pentru dovedirea vechimii in munca, astfel incat sa poata beneficia de dreptul la pensie.

acum 79 luni (23 Feb 2017)

Desfiintarea fostului angajator ca urmare a lichidarii (indeosebi cand vorbim de perioada anterioara anului 2001) da batai de cap angajatilor ajunsi acum la varsta pensionarii, care nu stiu, in aceste conditii, cine le-ar mai putea furniza actele necesare pentru dovedirea vechimii in munca, astfel incat sa poata beneficia de dreptul la pensie. 16/1996, republicata, in cazul existentei documentelor primare, persoana interesata, care nu poseda dovezi privind vechimea in munca sau activitatea desfasurata in anumite grupe de munca, are deschisa calea unei actiuni in realizare - obligatie de a face - avand ca obiect obligarea detinatorului de arhiva de a elibera adeverinta constatatoare a vechimii in munca/incadrarii in grupele superioare de munca", explica, pentru "Adevarul", avocatul Raluca Carstea Avocat (Legal-Land).

Pe cine dai in judecata

Nici practica instantelor de judecata nu este unitara cand vine vorba de stabilirea persoanei pe care angajatul o poate actiona in instanta pentru a cere reconstituirea vechimii in munca sau constatarea incadrarii activitatii intr-o grupa de munca. Exista actiuni promovate, dupa caz, impotriva lichidatorului judiciar, impotriva angajatorului radiat, impotriva caselor judetene de pensii sau impotriva celui care a preluat arhiva fostului angajator.

Totusi, din cauza existentei unei practici neunitare, ICCJ a trebuit sa stabileasca cine are calitatea de a putea fi chemat in judecata atunci cand fostul angajator nu mai exista.

ICCJ a decis ca atunci cand angajatorul a fost lichidat, radiat si nu exista acte din care sa rezulte raporturile de munca, cel interesat sa-si reconstituie vechimea in munca poate chema in judecata casa de pensii, pentru ca aceasta este cea care poate emite deciziile de pensie in baza datelor care certifica stagiile de cotizare, iar hotararea judecatoreasca prin care se recunoaste vechimea este un astfel de document.

Cand astf... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro