Pasii de urmat pentru a mosteni averea unei persoane decedate

Pasii de urmat pentru a mosteni averea unei persoane decedate

Purtatorul de cuvant al Camerei Notarilor Timisoara, notarul Dan Bardas a explicat ca dupa moartea unei persoane, mostenitorii trebuie sa se prezinte la notar cu certificatul de deces si cu toate actele doveditoare: certificatul de nastere al persoanei decedate, certificatul de deces, certificatul de nastere al sotului/sotiei si certificatul de casatorie al sotilor/sotului decedati.

acum 85 luni (17 Jan 2017)

Primul pas pe care urmasii unei persoane decedate trebuie sa il faca dupa moartea inaintasului, daca vrea sa obtina calitatea de mostenitor, este dezbaterea succesiunii. Purtatorul de cuvant al Camerei Notarilor Timisoara, notarul Dan Bardas a explicat ca dupa moartea unei persoane, mostenitorii trebuie sa se prezinte la notar cu certificatul de deces si cu toate actele doveditoare: certificatul de nastere al persoanei decedate, certificatul de deces, certificatul de nastere al sotului/sotiei si certificatul de casatorie al sotilor/sotului decedati.

Spre exemplu, in cazul unor bunuri detinute de sot si sotie in coproprietate, la moartea sotului, mostenitorii (sotia si copiii) impart bunurile care i-au apartinut defunctului, jumatatea sotiei ramanand neatinsa. "Dupa prezentarea documentelor, notarul ii programeaza pe mostenitori la dezbaterea succesiunii, unde trebuie sa aiba inclusiv doi martori care pot sa sustina ca persoana decedata a fost casatorita cu cutare si are urmatorii mostenitori sau ca nu mai are alti mostenitori din casatorie sau din afara casatoriei", a explicat notarul, potrivit caruia mostenitorii impart atat averea, cat si datoriile decedatului.

Notarul a mai aratat ca daca unul dintre mostenitori renunta la succesiune, acesta trebuie sa dea o declaratie de renuntare la succesiune. "Daca sunt trei frati si unul nu se prezinta, iar ceilalti doi se prezinta, imi dau mie notarului actele si declaratiile de acceptare si imi dau adresa celui de-al treilea, iar eu ii fac invitatie. "Valoarea de impozitare poate diferi inclusiv de la un numar la altul, in functie de anul in care a fost construita o casa si materialele din care au fost construite. In functie de valoarea asta se aplica formula de calcul", a mai aratat notarul, potrivit caruia dupa doi ani de la deces, taxele pentru succesiune sunt mai mari decat pana in doi ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro