Pascal Bentoiu, omagiat la Ateneu

Muzician de prim ordin, om de aleasa si intinsa cultura, poliglot, discret si distins in comportament, ferm si neabatut in opinii, intelegator si exigent, plin de umor si spirit rafinat, iata cateva din trasaturile prin care poate fi caracterizat Pascal Bentoiu, compozitorul nascut in 1927. "A compus opt simfonii, doua concerte pentru pian, unul pentru vioara, poeme, numeroase muzici de scena, opere de rasunet - Amorul doctor, Jertfirea Iphigeniei, Hamlet (ultimele doua distinse cu premii internationale) -, muzica de camera - doua sonate, sase cvartete -, multa muzica vocala, orchestratii (Sase cantece si-o rumba de Jora, apreciata superlativ de autor).

acum 109 luni (2 Apr 2015)

In deschiderea concertului de la ora 19.00, Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu", dirijata de Ilarion Ionescu-Galati, va interpretata "Suita ardeleneasca", datata din 19 august 1955, lucrare dedicata tatalui si bunicilor ardeleni ai compozitorului. 1, in re major, pentru vioara si orchestra, opus 6, de Nicolo Paganini, cu solistul Remus Azoitei, si Simfonia nr. de pilda, Invartita, ca si Jieneasca sunt mai rapide in documentele originale. Iar Dantu cuprinde, de fapt, trei melodii diferite, combinate si suprapuse in diverse feluri.

Muzician de prim ordin, om de aleasa si intinsa cultura, poliglot, discret si distins in comportament, ferm si neabatut in opinii, intelegator si exigent, plin de umor si spirit rafinat, iata cateva din trasaturile prin care poate fi caracterizat Pascal Bentoiu, compozitorul nascut in 1927. O viata inchinata muzicii, pentru care a avut o vocatie precoce, cultivata cu parinteasca ingrijire in principal - pentru armonie, contrapunct, orchestratie, compozitie - de Mihail Jora.

Cunostintele in materie de filosofie si literatura, capatate printr-o disciplina a studiului neabatuta, completeaza portretul intelectual al lui Pascal Bentoiu. A infruntat privatiuni, dedicandu-se, cu exceptia catorva ani (1953 - 56), cand a fost cercetator la Institutul de Folclor, exclusiv activitatii creatoare, desfasurata in compozitie si muzicologie, potrivit muzicologului Petre Codreanu.

"A compus opt simfonii, doua concerte pentru pian, unul pentru vioara, poeme, numeroase muzici de scena, opere de rasunet - Amorul doctor, Jertfirea Iphigeniei, Hamlet (ultimele doua distinse cu premii internationale) -, muzica de camera - doua sonate, sase cvartete -, multa muzica vocala, orchestratii (Sase cantece si-o rumba de Jora, apreciata superlativ de autor).

In 31 ianuarie 1990 a fost ales presedinte al Uniunii Compozitorilor si muzicologilor din Romania, in fruntea careia a stat pana in 8 octombrie 1992 (demisie), reali... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro