Pasca perfecta: aluat de cozonac, umplutura cu branza proaspata de vaci si cas
In Vrancea, traditia spune ca de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca pasca, pentru ca Iisus a impartit paine ucenicilor sai. Isi aminteste cu nostalgie de cuptorul din curtea casei in care se rumenea "prajitura" pe care o mancam cu placere la masa de sarbatoare, dar mai ales de intregul ritual al pregatirii cozonacilor, care incepea seara, cu framantatul aluatului si se incheia a doua zi, dupa-amiaza, cand erau scosi din cuptorul din caramida ultimii cozonaci si pasca traditionala.
In Vrancea, traditia spune ca de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca pasca, pentru ca Iisus a impartit paine ucenicilor sai.
Unul dintre specialistii din Focsani priceputi in prepararea "painii lui Isus" este si Luminita Avram, profesor de industrie alimentara la Colegiul "Valeriu D. Cotea" din Focsani, care si astazi foloseste reteta pe care a invatat-o de acasa, de la mama ei.
Isi aminteste cu nostalgie de cuptorul din curtea casei in care se rumenea "prajitura" pe care o mancam cu placere la masa de sarbatoare, dar mai ales de intregul ritual al pregatirii cozonacilor, care incepea seara, cu framantatul aluatului si se incheia a doua zi, dupa-amiaza, cand erau scosi din cuptorul din caramida ultimii cozonaci si pasca traditionala.
Aluat ca la cozonaci
"Concret, pentru 1 kg faina este nevoie de 4 - 5 galbenusuri, 250 g zahar, 1 lingurita sare grunjoasa, dizolvata in prealabil in putina apa calduta, 50 g drojdie, coaja rasa a unei lamai, o sticluta esenta de vanilie, 50 g unt, cateva linguri smantana si lapte prins. Cantitatea de lapte este variabila, se adauga treptat, pana se obtine un aluat nici prea tare, dar nici moale. Drojdia este bine sa fie folosita sub forma de maia, se adauga peste ea putin zahar si putina apa calduta, niciodata prea calda", ne spune Luminita Avram.
Specialista ne dezvaluie si un secret de care trebuie musai tinut cont, si anume ca apa sa nu aiba temperatura mai mare de 45 grade, pentru ca sarea, daca intra in contact direct cu drojdia, distruge aluatul, care nu se mai dospeste.
"Pentru umplutura este nevoie de branza proaspata de vaci, intre 500g si 1000 g, in functie de cat vrea gospodina sa puna. Branza trebuie sa fie bine scursa, iar casul de vaca are rolul de a lega mai bine umplutura, sa nu curga. Si in aceasta se poate adauga coaja de lamaie rasa si esenta de vanilie", mai precizeaza Luminita. Se coac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro