Partidele traditionale din Franta, decimate la alegerile parlamentare. "Francezii ii semneaza lui Macron un cec in alb"

Partidele traditionale din Franta, decimate la alegerile parlamentare.

La fel, Les Republicains, partidul de dreapta, calificat ca a doua formatiune creditata in primul tur, se inchipuie deja drept principala forta de opozitie, dar moralul trupelor e devastat, cu cei intre 85 si cel mult 125 de deputati cat ar putea avea dupa al doilea tur. (despre reformele europene preconizate de Emmanuel Macron, cu impact si pentru romani, intr-un articol viitor...) Fara indoiala, succesul legislativelor ii sporeste lui Macron forta simbolica de lider capabil sa aseze Franta pe altfel de nisipuri, sa o reformeze cu fermitate.

acum 78 luni (12 Jun 2017)

Dupa primul tur al alegerilor legislative, La Republique en marche (LREM) - formatiunea sa politica, inexistenta acum un an, impreuna cu aliatul de centru MoDem, a obtinut 32,32% din voturile celor care, inscrisi pe listele electorale, s-au dus duminica sa voteze componenta viitoarei Adunari Nationale. In timp ce partidul lui Macron va avea, cu probabilitate, peste 400 de voci in Asembleee Nationale, Partidul Socialist al fostului presedinte Hollande n-ar avea mai mult de 11 deputati.

La fel, Les Republicains, partidul de dreapta, calificat ca a doua formatiune creditata in primul tur, se inchipuie deja drept principala forta de opozitie, dar moralul trupelor e devastat, cu cei intre 85 si cel mult 125 de deputati cat ar putea avea dupa al doilea tur.

Pe locul al treilea cu 11,02% din voturi, Frontul National isi va numara deputatii pe degetele de la o mana.

Formatiunea de extrema stanga La France Insoumise a lui Jean-Luc Melenchon reuseste sa patrunda pe scena politica de reprezentare si, din asocierea cu Partidul Comunist Francez isi poate adjudeca intre 8 si 18 voci. Purtati de un incredibil val de incredere, votand masiv pentru formatiunea LREM, francezii ii semneaza lui Macron un cec in alb. Du jamais vu in Franta, unde ca sa fii politician de cariera trebuie neaparat sa faci marile scoli agreate (precum Ecole nationale d'administration - ENA, pe care au absolvit-o, in anii din urma, patru presedinti si vreo sapte prim-ministri...), altfel esti, din start, un anonim...

Cu un exceptional simt al spiritului timpului, Macron a adulmecat sistemul politic muribund si a stiut sa federeze in timp record dorinta unor "anonimi" civili, a unor neofiti in politica, de a se implica in treburile tarii, alaturi de el. Spre exemplu, in sudul regiunii pariziene, Cedric Villani, cunoscut si carismatic om de stiinta, matematician medaliat cu Fields (distinctie echivalenta cu Nobelul), neofit in politica, a candidat pentru LREM si s-a ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro