Parteneriatul civil, avizat favorabil in Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor. Doi dintre deputatii care au votat pentru parteneriat: Romania trebuie sa respecte standardele CEDO

Parteneriatul civil este un contract incheiat in fața unui notar public, fără nici un fel de discriminare, intre două persoane de sex diferit sau de același sex, care consimt să conviețuiască in baza afecțiunii, respectului și sprijinului reciproc și a egalității in drepturi. Și inițiativa pentru modificarea definiției familiei in Constituție, in dezbatere la Camera Deputaților Pe de altă parte, in prezent, la Camera Deputaților se află in discuție inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției, demarată de Coaliția pentru Familie. 189/1999, conform articolului 2, alineatul 5 , privind responsabilitățile Comitetului de inițiativă, stabilește clar două obligații cumulative ale inițiatorilor: (1) să inregistreze propunerea legislativă la Camera competentă (Camera Deputaților) şi (2) să facă această inregistrare in termen de 6 luni de la publicarea inițiativei in Monitorul Oficial.

acum 67 luni (15 Feb 2017)

Proiectul parteneriatului civil, inițiat de fostul parlamentar Remus Cernea, a primit aviz favorabil, miercuri, in Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților.

Parteneriatul civil este un contract incheiat in fața unui notar public, fără nici un fel de discriminare, intre două persoane de sex diferit sau de același sex, care consimt să conviețuiască in baza afecțiunii, respectului și sprijinului reciproc și a egalității in drepturi.

Conform recensămantului din 2002, 828.000 de persoane au declarat că trăiesc "in uniune consensuală" ( 3,9 la sută din populație), iar sondajele mai recente arată o creștere de pană la 5,7 la sută in 2008. Recensămantul din 2011 oferă cifre similare, peste 800.000 de romani afirmand că trăiesc in astfel de uniuni, se arată in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea parteneriatului civil va fi dezbătută şi Comisia de egalitate de șanse (unde miercuri nu a fost cvorum), apoi in Comisia juridică, cea care va intocmi raportul care va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Remus Cernea, unul dintre inițiatori, a salutat votul pozitiv și a apreciat că "este un pas important inainte, dar va fi nevoie de si mai mult efort pentru a reusi sa ajungem la adoptarea acestei legi de catre plenul Camerei Deputatilor".

Cristina Prună a explicat că a votat favorabil, pentru că a considerat "firească respectarea dreptului la viață de familie a tuturor cetățenilor romani, indiferent de gen sau orientare sexuală. Acest lucru este realizat fără perturbarea instituției cultural-religioase a căsătoriei și reprezintă, din punctul meu de vedere, un echilibru bun intre drepturile legale ce nu ar trebui să fie discriminatorii și sensibilitățile culturale și religioase".

Și deputatul PSD Petre Florin Manole, care a votat in favoarea parteneriatului civil, ne-a declarat că este de părere că Romania tr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro