Parlamentul pune din nou presiune pe judecatori

Parlamentul pune din nou presiune pe judecatori

La finalul saptamanii trecute, un grup de senatori si deputati de la aproape toate partidele parlamentare - PSD, UNPR, PNL, UDMR si PC - au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. De altfel, factorul financiar este singurul argument trecut in expunerea de motive a proiectului legislativ, o expunere de motive semnata de un singur parlamentar: Cristiana Anghel, senator PC, adusa in Parlament de Dan Voiculescu, politician aflat acum in spatele gratiilor. Desi proiectul nu a fost semnat de niciun presedinte de partid sau lider de grup, Laura Stefan spune ca "partidele se ascund in spatele unor astfel de personaje de rang secund, insa cu siguranta decizia a fost asumata de conducere".

acum 64 luni (8 Mar 2015)

La finalul saptamanii trecute, un grup de senatori si deputati de la aproape toate partidele parlamentare - PSD, UNPR, PNL, UDMR si PC - au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. " Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", spune in momentul de fata textul legii.

Dupa interventia alesilor, textul arata astfel: "Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

Argumente slabe

Propunerea, plina de populism, se vrea a fi o solutie pentru procesele pe banda rulanta pierdute de Romania la CEDO, actiuni in urma carora tara noastra este obligata sa plateasca despagubiri de cateva mii de euro pentru fiecare reclamant. De altfel, factorul financiar este singurul argument trecut in expunerea de motive a proiectului legislativ, o expunere de motive semnata de un singur parlamentar: Cristiana Anghel, senator PC, adusa in Parlament de Dan Voiculescu, politician aflat acum in spatele gratiilor.

Cristian Anghel a solicitat Guvernului o lista a persoanelor si a institutiilor responsabile de condamnarea Romaniei de catre CEDO in perioada 1990-2014. In ceea ce priveste valoarea despagubirilor platite de minister in numele statului, aceasta este in cuantum total de 194.439.699, 89 lei pentru perioada 1 ianuarie 1998- 17 aprilie 2014", arata Cristian Anghel.

Apoi insira in expunerea de motive discursul presedintelui ICCj, Livia Stanciu, de la o conferinta din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro