Parlamentul incearca sa legifereze "aberatia Mircea Diaconu"

Potrivit listei de vot de ieri de la Camera Deputatilor, acest for a adoptat tacit, ieri, doua proiecte de modificare a legii ANI. Dupa sedinta de vot, insa, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a constatat, ca a fost "o eroare" ca proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute in plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Camera sesizata. Daca persoana a ocupat functia de presedinte sau vicepresedinte al CJ, sau consilier judetean nu mai poate ocupa nici una dintre aceste functii pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului. In Romania, exista peste 250 de alesi locali in cazul carora instantele au emis decizii de incompatibilitate, insotite de interdictia de a mai ocupa o functie timp de trei ani de zile.

acum 86 luni (14 May 2015)

Puterea este pe punctul de a aproba doua modificari ale legii ANI, care vor avea ca efect restrangerea regimului incompatibilitatilor. Aceste schimbari au venit in contextul unei ofensive mai ample impotriva agentiei de integritate, care a vizat relaxarea regulilor din administratia locala si tergiversarea procedurii de numire a unui nou sef al ANI.

Doua proiecte cu impact major asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) se afla intr-o situatie inedita din punct de vedere juridic. Potrivit listei de vot de ieri de la Camera Deputatilor, acest for a adoptat tacit, ieri, doua proiecte de modificare a legii ANI. Pe aceasta procedura, cele doua initiative ar fi urmat sa fie discutate de Senat in calitate de for decizional.

Dupa sedinta de vot, insa, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a constatat, ca a fost "o eroare" ca proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute in plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Camera sesizata.

In acest scenariu, proiectul va fi trimis la Senat, urmand sa fie discutat abia ulterior de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Opozitia sustine ca ar fi fost vorba de un plan premeditat de PSD. "La sedinta Comisiei juridice din data de 28 aprilie 2015, domnul Eugen Nicolicea nu stia daca aceste proiecte trebuiau dezbatute de Camera Deputatilor ca si prima camera sesizata sau, dimpotriva, ca si camera decizionala", a afirmat Valeria Sechelean (PNL), vicepresedinte al comisiei juridice.

Parlamentul permite rotatia cadrelor

Dincolo de controversele procedurale, intentiile majoritatii parlamentare sunt destul de clare. Ce prevad cele doua proiecte de legi, depuse de cateva luni si pe care social-democratii le-au scos acum de la sertar? Astfel, un prim proiect, initiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR si UDMR, prevede ca persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar functia ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro