Parlamentul Cataloniei aproba organizarea unui referendum privind independenta

Parlamentul Cataloniei aproba organizarea unui referendum privind independenta

Puigdemont a castigat usor un vot parlamentar de incredere joia trecuta, intr-un spectacol de unitate prin care el spera ca va castiga si mai mult sprijin pentru agenda sa de independenta, care are ca scop stabilirea unor legi de baza si a unei structuri statale in Catalonia pana in luna septembrie a anului viitor.

acum 90 luni (7 Oct 2016)

Referendumul reprezinta o noua bataie de cap pentru premierul spaniol Mariano Rajoy, al carui Partid Popular (PP) conservator a refuzat in mod repetat sa permita un referendum Cataloniei, regiune ce gazduieste o sesime din populatia tarii.

Rezistenta lui Rajoy in fata separatistilor catalani s-a accentuat intr-un moment in care politica nationala s-a impotmolit, dupa doua runde de alegeri nationale neconcludente in numai 10 luni, niciuna dintre acestea nereusind sa produca o majoritate ce ar forma un guvern central.

Presedintele regional din Catalonia, Carles Puigdemont, a declarat miercurea trecuta ca el a fost deschis in a negocia termenii unui referendum legal din punct de vedere juridic, insa el va sustine votul cu sau fara binecuvantarea statului spaniol.

Puigdemont a castigat usor un vot parlamentar de incredere joia trecuta, intr-un spectacol de unitate prin care el spera ca va castiga si mai mult sprijin pentru agenda sa de independenta, care are ca scop stabilirea unor legi de baza si a unei structuri statale in Catalonia pana in luna septembrie a anului viitor. Planul lui Puigdemont implica pregatirea institutiilor cheie ale unui stat independent, inclusiv o agentie de taxe si un sistem de securitate sociala, astfel incat regiunea sa se poata deconecta de Spania.

Aproximativ 48% dintre catalani au sutinut secesiunea intr-un sondaj de opinie din luna iulie, cu toate ca cifrele sunt inferioare celor din anii trecuti. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro