Parlamentarii si-au cladit pensiile speciale pe o minciuna sfruntata. Ce sume exorbitante vor incasa fostii alesi

Parlamentarii si-au cladit pensiile speciale pe o minciuna sfruntata. Ce sume exorbitante vor incasa fostii alesi

Pe scurt, alesii au sustinut in expunerea de motive ca, spre deosebire de un simplu angajat, legea nu le recunoaste sporurile de conducere sau de vechime adaugate la salariul normal, deci pensia lor va fi mai mica tocmai pentru faptul ca a fost calculata doar in functie de salariul de baza. Salariu = indemnizatie Parlamentarii sustin ca, dat fiind faptul ca leafa lor nu se numeste salariu, ci indemnizatie, sunt obligati sa plateasca la sistemul de pensie o cota parte calculata in functie de salariul de baza, nu in functie de salariul rotunjit cu sporuri. Astfel, cei care au trei sau mai multe mandate de parlamentar vor primi o pensie speciala de 6.096 de lei (pentru 144 de luni de mandat), cei cu doua mandate (deci 96 de luni) vor primi 4.064 de lei, iar cei care au prins un singur mandat in Legislativ (48 de luni) se vor alege cu o pensie speciala de 2.032 de lei.

acum 67 luni (17 Dec 2015)

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adoptata marti de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor, s-a nascut dintr-un argument mincinos. Pe scurt, alesii au sustinut in expunerea de motive ca, spre deosebire de un simplu angajat, legea nu le recunoaste sporurile de conducere sau de vechime adaugate la salariul normal, deci pensia lor va fi mai mica tocmai pentru faptul ca a fost calculata doar in functie de salariul de baza. Argumentul este demontat chiar de Statutul deputatilor si al senatorilor, adica legea care reglementeaza tot ce tine de bucataria interna a Parlamentului. "Adevarul" va prezinta detaliat interpretarea parsiva pe care alesii au dat-o Codului Muncii, dar si metoda de calcul prin care au ajuns sa-si dea pensii speciale de pana la 6.000 de lei.

Printre argumentele invocate de parlamentari pentru adoptarea legii pensiilor speciale se numara si acesta: "La elaborarea legii, initiatorii au avut in vedere distinctia dintre salariu si indemnizatiua de parlamentar, in sensul Codului Muncii. 10 din Codul Muncii, salariul unui angajat cuprinde: salariul de baza, indemnizatiile de conducere, sporurile de vechime, precum si alte adaosuri. Neavand calitatea de angajati, parlamentarii nu beneficiaza de prevederile art. Prin urmare, indemnizatia de parlamentar conform Legii 96/2006, nu reprezinta salariul si la acesta nu se pot adauga sporurile prevazute in legislatia muncii, afectand astfel valoarea punctului de pensie".

Mai exact, parlamentarii spun ca orice angajat primeste un salariu de baza, la care se mai adauga alte sporuri care ii maresc leafa. Deci toate adaosurile pe care un angajat le primeste la salariul de baza ajuta la marirea pensiei. Mecanismul e simplu: cu cat primesti mai multi bani, cu atat contribui mai mult la sistemul de asigurari sociale, deci vei ajunge sa ai o pensie mai mare.

Salariu = indemnizatie

Parlamentarii sustin ca, dat fiind fap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro