Parlamentarii, liber la pensii nesimtite. Iohannis, de acord cu privilegiile acordate de alesi
Pe scurt, alesii au sustinut in expunerea de motive ca, spre deosebire de un simplu angajat, legea nu le recunoaste sporurile de conducere sau de vechime adaugate la salariul normal, deci pensia lor va fi mai mica tocmai pentru faptul ca a fost calculata doar in functie de salariul de baza. Salariu = indemnizatie Parlamentarii sustin ca, dat fiind faptul ca leafa lor nu se numeste salariu, ci indemnizatie, sunt obligati sa plateasca la sistemul de pensie o cota parte calculata in functie de salariul de baza, nu in functie de salariul rotunjit cu sporuri. Astfel, cei care au trei sau mai multe mandate de parlamentar vor primi o pensie speciala de 6.096 de lei (pentru 144 de luni de mandat), cei cu doua mandate (deci 96 de luni) vor primi 4.064 de lei, iar cei care au prins un singur mandat in Legislativ (48 de luni) se vor alege cu o pensie speciala de 2.032 de lei.
Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptata, saptamana trecuta, de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. Potrivit legii, parlamentarii nu vor mai beneficia de masini pentru deplasarea in teritoriu, ci vor primi o suma fixa suplimentara la venituri pentru a-si deconta singuri transportul. La fel ca pensiile speciale, legea a fost trimisa initial de presedinte la reexaminare, insa cererea lui Iohannis nu a fost luata in seama. Suma forfetara pentru acoperirea cheltuielilor de transport nu este cuprinsa in lege, ci ramane sa fie stabilita de catre conducerea Parlamentului, cuantumul fixat in acest moment fiind de 1.400 de lei.
Pensiile speciale, cladite pe o minciuna
Alesii au motivat necesitatea pensiilor speciale spunand ca pentru leafa lunara primita de la Parlament ajung sa aiba o pensie mai mica decat cea care li s-ar cuveni, deci au nevoie de compensatii financiare care ajung pana la 6.000 de lei.
Pe scurt, alesii au sustinut in expunerea de motive ca, spre deosebire de un simplu angajat, legea nu le recunoaste sporurile de conducere sau de vechime adaugate la salariul normal, deci pensia lor va fi mai mica tocmai pentru faptul ca a fost calculata doar in functie de salariul de baza. Argumentul este demontat chiar de Statutul deputatilor si al senatorilor, adica legea care reglementeaza tot ce tine de bucataria interna a Parlamentului. "Adevarul" va prezinta detaliat interpretarea parsiva pe care alesii au dat-o Codului Muncii, dar si metoda de calcul prin care au ajuns sa-si dea pensii speciale de pana la 6.000 de lei.
Printre argumentele invocate de parlamentari pentru adoptarea legii pensiilor speciale se numara si acesta: "La elaborarea legii, initiatorii au avut in vedere distinctia dintre salariu si indemnizatiua de parlamentar, in sensul Codului Muncii. 10 din Codul Muncii, salariul unui angajat cuprinde: salariul de baza, indem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro