Parlamentarii europeni activeaza "optiunea nucleara" in cazul Ungariei: se cere activarea Art. 7

Parlamentarii europeni activeaza

E bine de citit cu mare atentie deoarece nu este deloc, chiar absolut deloc imposibil ca o masura similara sa poata fi invocata si in cazul Poloniei.: TRATATUL PRIVIND UNIUNEA EUROPEANA (VERSIUNE CONSOLIDATA) TITLUL I DISPOZITII COMUNE Articolul 7 (ex-articolul 7 TUE) (1) La propunerea motivata a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotarand cu o majoritate de patru cincimi din membrii sai, poate sa constate existenta unui risc clar de incalcare grava a valorilor prevazute la articolul 2, de catre un stat membru.

acum 42 luni (17 May 2017)

De asemenea, au cerut guvernului Ungariei sa retraga legile care inaspresc regulile privind solicitantii de azil si organizatiile non-guvernamentale si sa ajunga la un acord cu autoritatile americane, permintand astfel Universitatii Central Europene sa ramana la Budapesta ca o institutie libera.

Rezolutia a fost votata cu 393 de voturi pentru, 221 impotriva si 64 de abtineri, fiind o continuare logica si asteptata ca un lucru firesc dupa ce, tot in Parlamentul European, fusese adoptata o Rezolutie pe 25 octombrie 2016 considerata drept ultimul semnal de alarma ce era adresat guvernului premierului Orban pentru foarte serioasele sale incalcari ale legislatiei comunitare. Inainte de acest ultim pas de azi, in Parlamentul European s-a mai facut o incercare de a se evita intrarea in zona sanctiunilor, prin convocarea unei dezbateri asupra situatiei din Ungaria intre sefii grupurilor parlamentare si conducerea politica a Ungariei.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest articol 7 si de ce el este considerat drept "optiunea nucleara" care sta la indemana liderilor UE, iata prezentarea sa din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. E bine de citit cu mare atentie deoarece nu este deloc, chiar absolut deloc imposibil ca o masura similara sa poata fi invocata si in cazul Poloniei.:

TRATATUL PRIVIND UNIUNEA EUROPEANA (VERSIUNE CONSOLIDATA)

TITLUL I

DISPOZITII COMUNE

Articolul 7

(ex-articolul 7 TUE)

(1) La propunerea motivata a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotarand cu o majoritate de patru cincimi din membrii sai, poate sa constate existenta unui risc clar de incalcare grava a valorilor prevazute la articolul 2, de catre un stat membru.

(2) Consiliul European, hotarand in unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlame... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro