Parintii isi transforma copiii in dependenti de jucarii: de ce ajung cei mici sa se plictisesca tot mai repede de cadouri

Parintii isi transforma copiii in dependenti de jucarii: de ce ajung cei mici sa se plictisesca tot mai repede de cadouri

Daca vor umple cosuri dupa cosuri cu jucarii, copilul va deveni tot mai pretentios, nu va mai fi incantat de nicio jucarie noua, se va plictisi din ce in ce mai repede si va cere din ce in ce mai multe lucruri, care nu-i vor oferi insa ce isi doreste cu adevarat: comunicarea cu parintele si interactiunea cu el. Cel mic va accepta destul de usor alte variante ale jucariilor pe care poate si le doreste, mai ieftine, daca parintele va intelege ca nu este suficient sa-i cumpere si sa-i dea o jucarie doar ca o modalitate de a castiga mai mult timp pentru el, de a se relaxa dupa o zi grea la serviciu.

acum 64 luni (31 May 2015)

Copilaria multora dintre parintii tineri de azi, nascuti intre anii 1970-1980, a insemnat mai curand lipsuri. Cei mai multi au avut probabil doar cateva jucarii si carti de colorat, nicidecum abundenta de produse care poate fi acum intalnita pe rafturile magazinelor. Insa dorinta de-a avea mai multe jucarii, neimplinita la timpul ei, a ramas in acest copil din interiorul lor ca o frustrare, ca un gol, explica psihologul Gaspar Gyorgy, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie.

De multe ori, parintii cumpara unele cadouri raportandu-se, fara sa realizeze, la ce si-ar fi dorit ei sa primeasca, nu la dorintele copiilor.

Cel mai simplu mod de a gasi cadoul potrivit este ca parintele sa observe copilul, sa-i acorde atentie, sa vada ce si-ar dori el, ce interese are, ce anume il atrage. Daca parintii au urechile deschise sa asculte, atunci vor gasi cadoul cu adevarat potrivit pentru copil si nu pentru el, pentru parinte, nu cadourile pe care ei si le-ar fi dorit atunci cand era copil sau pentru ca le vede cumparate de alti parinti, spune Gaspar Gyorgy.

Prin urmare, chiar daca parintele se uita cu mare interes la o papusa frumoasa si scumpa, este foarte posibil ca micutul sa fie mai atras mai curand de o jucarie mai micuta, aparent banala.

Andreea R., mama unei fetite de sase ani, recunoaste ca deseori micuta ei nu ar fi deranjata sa renunte la unele jucarii de care nu mai este interesata. Aproape de fiecare data este vorba de jucarii care ei i se par foarte frumoase, de care a ajuns intr-un fel sa se ataseze si este pur si simplu uimita de dezinteresul fetitei. Aceste obiecte sunt de regula pastrate in continuare, chiar daca raman uitate in cosul de jucarii, pentru ca ea este cea care nu vrea sa le arunce.

Jocul alaturi de parinte, cel mai de pret cadou

In goana lor dupa cele mai impresionante cadouri, cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro