Parintele Cleopa, reguli pentru crestinii care merg la biserica: "Daca iesi inainte de Liturghie, esti asemenea cu Iuda"

Parintele Cleopa, reguli pentru crestinii care merg la biserica:

In lucrarea "Ne vorbeste Parintele Cleopa", tiparita la Editura Episcopiei Romanului (1995-2000), se regasesc Cele 14 reguli pentru mergerea la biserica, un set de sfaturi pe care duhovnicul de la Sihastria le-a lasat credinciosilor spre a fi urmate in zilele in care merg sa se inchine duminicile si in zilele de sarbatoare. Cei ce au dezlegare si vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa-si ceara iertare de la toti, de la cei mai batrani pana la cei mai tineri. "Nu cumva sa-l duca diavolul de la biserica la crasma sau la joc, ca atunci e vai de el" Ultimele patru reguli de buna cuviinta fac trimitere la comportamentul crestinului dupa ce pleaca de la slujba oficiata la biserica: 11. Cand mergi acasa, zi o rugaciune la sfintele icoane si cand toti stau la masa, tu sa le povestesti ce ti-a ramas si tie in cap de la biserica...sa auda si cei ce n-au putut merge la biserica, din motive binecuvantate.

acum 43 luni (29 Dec 2016)

"Manca-v-ar Raiul!", le ura parintele de la Sihastria celor care-l cautau la manastire, dar avea grija sa-i atentioneze mereu sa se pregateasca in credinta pentru venirea sfarsitului lumii. Parintele Cleopa cunostea bine Sfanta Scriptura, precum si o buna parte din scrierile Sfintilor Parinti si Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, iar la indemnul unor ierarhi si teologi a inceput sa-si scrie atat predicile proprii, cat si unele carti cu continut patristic, teologic si moral. In lucrarea "Ne vorbeste Parintele Cleopa", tiparita la Editura Episcopiei Romanului (1995-2000), se regasesc Cele 14 reguli pentru mergerea la biserica, un set de sfaturi pe care duhovnicul de la Sihastria le-a lasat credinciosilor spre a fi urmate in zilele in care merg sa se inchine duminicile si in zilele de sarbatoare. "Fratilor, trebuie sa stiti ca un crestin care merge la biserica are 14 reguli canonice de buna cuviinta, daca vrea sa-i foloseasca sfanta biserica. Daca nu le implineste, se duce la biserica spre osanda", spunea Ilie Cleopa inainte de a enumera cele 14 reguli. Prima conditie canonica pentru a merge la Sfanta Biserica este sa te ierti cu toti. Daca merge mama la biserica, sau tata, sa zica: "Iertati-ma, mai baieti! Cand mergi la Biserica sa duci un mic dar din casa ta. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvanteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu. La biserica este bine sa mergi mai de dimineata, ca sa poti apuca Evanghelia Invierii de dimineata si Slavoslovia. Si totodata daca te duci mai devreme, te poti inchina linistit, nu-i lume multa la biserica, te duci la locul tau fara sa deranjezi slujba. Si in ordinea aceasta trebuie sa stea in biserica: barbatii batrani in frunte, cei mai putin carunti la spate, cei mai tineri in spatele lor, flacaii si baietii tot asa. La fel si femeile. Iar intre barbati si femei, sa lasati o carare in biserica, sa mearga cine vine sa se inchine si sa duca darul la Sfantul Altar. "Sa nu sarutati sfinti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro