Parfumul, o istorie veche cat lumea. Regii Frantei se parfumau ca sa ascunda mizeria

Parfumul, o istorie veche cat lumea. Regii Frantei se parfumau ca sa ascunda mizeria

Ludovic XIV si Ludovic XV au fost si ei mari consumatori de parfumuri.Cum nu faceau baie prea des de frica bolilor, nobilii mascau lipsa de igiena si mirosul urat cu cantitati impresionante de parfum. Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea meseria de parfumier presupunea o perioada de ucenicie de patru ani si alti trei de pregatire sub indrumarea unui maestru. Se spune ca a folosit atat de mult parfum de mosc incat si la 60 de ani de la moartea ei mirosul de mosc inca se mai pastra in budoar. Campiile pline de lavanda, iasomie, trandafiri, flori de portocali si mimoze din jurul oraselului ofera, de sute de ani, materia prima pentru parfumuri. Se spune ca pentru a crea crea 100 de ml de parfum pur este nevoie de o tona de flori uscate.

acum 66 luni (20 Apr 2015)

Istoria parfumului este aproape la fel de veche ca cea a umanitatii si incepe, dupa cum sustin unii cercetatori, inca din preistorie. Desi pare greu de crezut, omul primitiv folosea parfum atunci cand ardea rasini pentru incantatii. Descoperirile arheologice au scos la lumina vase din perioada preistorica care contineau urme de uleiuri aromatice de la esente extrase din flori si plante. Omul preistoric combina uleiurile grase de animale sau uleiul de masline cu plante frumos mirositoare pentru a crea uleiurile parfumate foloste la incantatii. In jurul anului 1200 iH, in Mesopotamia, Tapputi utiliza uleiuri, flori si plante precum smirna sau chiparosul pe care le combina si in urma distilarii obtinea uleiuri aromate. Primul parfumier a ramas in istorie pentru faptul ca a dezvoltat metode originale de distilare a parfumurilor, fiind considerata si prima femeie chimist.

In Epoca Antica, parfumurile aveau o alta semnificatie, considerandu-se ca uleiurile aromate aveau darul de a-l apara de rele pe cel care le purta. Pentru oamenii din antichitate uleiurile aromate reprezentau si un mod de a-si arata veneratia fata de zei. Animalele oferite drept ofranda zeilor erau insotite de uleiuri aromate obtinute din tamaie, smirna sau busuioc. Se spune ca in Egipt ar fi fost inventata si prima sticla de parfum. Picioarele Mantuuitorului sunt unse cu mir, de catre Maria, sora lui Lazar, iar trupul lui Iisus este uns cu uleiuri aromate dupa rastiginire, dupa cum prevedeau ritualurile de ingropare de la acea vreme. Legende cu parfum despre Zeii Olympului Grecii au avut si ei un cuvant de spus in lunga si fascinanta istorie a parfumului. Aici au aparut si primii comercianti de parfumuri care-si vindeau marfa in pietele elene sau mergand din casa in casa.

Maestrii eleni parfumieri isi obtineau esentele frumos mirositoare din uleiuri de masline sau migdala, uleiuri cu aroma de crini, trandafiri si anason. Folosit initial numai de nobili si aristocrati, parfumul a devenit de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro