Parchetul General a trimis Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala in privinta ordonantei de modificare a codurilor penale

Parchetul General a trimis Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala in privinta ordonantei de modificare a codurilor penale

"In cursul zilei de astazi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis spre analiza Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, in temeiul dispozitiilor art. Ministerul Public mai sustine ca aspectele semnalate conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, asa cum au fost adoptate de Comisia de la Venetia.

acum 34 luni (2 Feb 2017)

"In cursul zilei de astazi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis spre analiza Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, in temeiul dispozitiilor art. 35/1997 republicata, cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta nr.

Procurorul general, Augustin Lazar, invoca in document incalcarea articolului 115 alineatul 4 din Constitutie, potrivit caruia "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora ".

De asemenea, este sesizata si incalcarea alineatului 6 al aceluiasi articol: "Ordonantele de urgenta (....) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile (...) prevazute de Consititutie , raportat la articolul 124 din Constitutie, articolul 131 alin. (1) din Legea fundamentala, potrivit carora: "In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor".

Procurorul general ii mai transmite Avocatului Poporului ca ordonanta prin care sunt modificate codurile penale incalca si articolul din Constitutie potrivit caruia "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale ", precum si articolul conform caruia: "In Romania, respectarea Constitutiei a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Acestea "vor deveni imposibil de realizat in cele 10 zile prevazute de noul act normativ, context in care nici judecata nu poate avea loc de urgenta", sustine procurorul general.

Ministerul Public mai sustine ca aspectele semnalate conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, asa cum au fost adoptate de Comisia de la Venet... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro