Paratrasnetul unic in lume: a costat cat 100 de boi si a fost montat pe urma unui fulger

Paratrasnetul unic in lume: a costat cat 100 de boi si a fost montat pe urma unui fulger

Dar fortificatia impresionanta prin dimensiuni are si o alta poveste care atrage an de an turistii, cea a paratrasnetului montat in 1795, pe peretele turnului la de 12,5 metri si inalt de 50 de metri. Costurile acestei lucrari realizata de mesteri germani au fost destul de mari pentru acea vreme: 177 de flori, echivalentul unei cirezi de 100 de boi, la acea vreme.

acum 39 luni (13 May 2017)

Biserica fortificata din Cisnadie, construita in secolele XII-XIII, este prima de pe actualul teritoriu al Romaniei care a avut montat un ceas in turn (din 1425). Dar fortificatia impresionanta prin dimensiuni are si o alta poveste care atrage an de an turistii, cea a paratrasnetului montat in 1795, pe peretele turnului la de 12,5 metri si inalt de 50 de metri.

Respectiva instalatie a devenit o necesitate, deoarece turnul bisericii a fost distrus de mai multe ori in urma unor incendii provocate de fulgerele care au lovit constructia. "Turnul a fost lovit de mai multe ori de trasnete. Cel din 1660, de exemplu, a fost produs un incendiu atat de puternic incat au s-au topit si clopotele", povesteste Bogdan, ghid al bisericii din Cisnadie.

La opt ani de la evenimentele din 1660, arhivele consemneaza un alt incendiu, produs in conditiile in care lucrarile de refacere ale turnului nu erau finalizate. Paratrasnetul din cupru este lipit pe zidurile turnului, pe urmele de fum lasate de fulgerul care a lovit constructia pe 23 martie 1795 Unealta diavolului Trasnetul care a lovit biserica in 1795 a despicat in doua portalul de vest al constructiei. Comunitatea din acea vreme nu s-a lasat, insa, usor convinsa de aceasta solutie tehnica, pe care unii dintre locuitori o considerau "unealta diavolului". "Paratrasnetul din cupru montat pe cladire este in zigzag, fiind unic in lume din acest punct de vedere. A fost montat astfel pe urmele lasate pe peretele turnului de fulgerul care a lovit in 23 martie 1795", indica Bogdan, ghidul fortificatiei.

Costurile acestei lucrari realizata de mesteri germani au fost destul de mari pentru acea vreme: 177 de flori, echivalentul unei cirezi de 100 de boi, la acea vreme. Reabilitata dupa un sfert de mileniu Biserica fortificata din Cisnadie face acum obiectul unui proiect de reabilitare in cadrul unui proiect cu finantare europeana nerambursabila in valoare de peste sapte milioane de lei. In cadru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro