Paradoxurile Catedralei din Cluj: lucrata de un adept al incinerarii si are o cupola inspirata dupa o moschee

Paradoxurile Catedralei din Cluj: lucrata de un adept al incinerarii si are o cupola inspirata dupa o moschee

Imagini de la ridicarea Catedralei Ortodoxe din Cluj (foto stanga, credit: crestinortodox.ro) si placa comemorativa dedicata celor care au ridicat biserica (foto dreapta, credit foto: crestinortodox.ro) George Cristinel, de al carui nume se leaga proiectarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca, a ales sa fie incinerat, potrivit istoricului ardelean Marius Rotar.

acum 114 luni (12 Mar 2015)

Frumoasa cladire a Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca, fata-n fata cu Teatrul National a fost inaugurata in noiembrie 1933, in prezenta Regelui Carol al II-lea, a printului mostenitor Mihai, a Patriarhul Romaniei, Miron Cristea.

George Cristinel a fost cel care a coordonat pana la capat planurile de executie si a condus lucrarile. Planurile au cuprins o serie de modele din arhitectura brancoveneasca, specifica Tarii Romanesti, fiind foarte evidenta influenta bizantina, potrivit crestinortodox.ro. Iar cupola catedralei clujenea fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia, azi muzeu, in vremuri de odinioara moschee si scaun episcopal al Patriarhului Ortodox de Constantinopol.

Imagini de la ridicarea Catedralei Ortodoxe din Cluj (foto stanga, credit: crestinortodox.ro) si placa comemorativa dedicata celor care au ridicat biserica (foto dreapta, credit foto: crestinortodox.ro)

George Cristinel, de al carui nume se leaga proiectarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca, a ales sa fie incinerat, potrivit istoricului ardelean Marius Rotar. Alte lucrari semnate de acesta au fost planurile pentru Mausoleul de la Marasesti, Biserica Ortodoxa "Invierea Domnului" din Campia Turzii, Biserica Ortodoxa "Sf. "Constructii importante din lumea araba au fost facute de catre crestini din Europa, iar arhitecti japonezi au realizat edificii in America", afirma, in mai 2014, pentru "Adevarul", arhitectul clujean Serban Tiganas.

Mai puteti citi:

Arhitecti, constructori de biserici, adepti ai incinerarii. "Ma intreb daca preotii care slujesc in bisericile proiectate de Traianescu nu simt uneori gustul cenusii"

A crescut numarul incinerarilor dupa cazul Nicolaescu? Acum, in secolul al XXI-lea, e invers

Autorul primei carti despre incinerare din Romania: "Nicio personalitate incinerata nu si-a pierdut din respectul neamului romanesc!"

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro