Paradoxul Sfintei Treimi: un Dumnezeu unic in fiinta, dar cu trei persoane. Cum explica teologii complicata dogma

Paradoxul Sfintei Treimi: un Dumnezeu unic in fiinta, dar cu trei persoane. Cum explica teologii complicata dogma

Astfel, din aceasta marturisire de credinta pe care un crestin o rosteste pentru prima data in momentul botezului, prin intermediul nasilor, reiese ca un ortodox crede "intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului..., si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii..., si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit..."

acum 77 luni (28 May 2018)

In fiecare an, lunea de dupa duminica Rusaliilor, ortodocsi sarbatoresc Sfanta Treime. Invatatura despre trinitate a fost formulata de parintii bisericii la primele doua sinoade ecumenice de la Niceea (325) si Constantinopol (381). Astfel, din aceasta marturisire de credinta pe care un crestin o rosteste pentru prima data in momentul botezului, prin intermediul nasilor, reiese ca un ortodox crede "intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului..., si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii..., si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit..."

Din punct de vedere dogmatic, aceasta credinta in Sfanta Treime se formuleaza astfel: Dumnezeu, unul in fiinta si intreit in persoane (Tatal, Fiul si Duhul Sfant).

"Formularea dogmatica a Dumnezeirii unice in fiinta si intreite in persoane este, ca orice formula dogmatica, marturisirea credintei intr-o realitate care ne mantuieste si deci ne da un minimum pentru intelegere, dat fiind abisalul infinit al Dumnezeirii", spune preotul Dumitru Staniloae in "Teologia Dogmatica Ortodoxa".

Cu toate acestea, parintii Bisericii au incercat sa faca diferite analogii cu elemente lumesti pentru ca oamenii sa poata intelege cum Dumnezeu este unul in fiinta, dar trei persoane in acelasi timp.

De asemenea, unii sfinti parinti au asemanat Treimea cu soarele, care unic fiind este caldura, raza si lumina sau cu timpul care este trecut, prezent si viitor. Si copacul, format din radacina, trunchi si coroana, a slujit unor teologi ca element de a explica intr-un fel ideea de trinitate.

Invatatura in Tatal, Fiul si Duhul Sfant, trei persoane diferite, dar o unica fiinta - Dumnezeu, a dat nastere si multor erezii (abateri de la aceste dogme). Adoptionismul, o erezie aparuta in s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro