Paradox sau ipocrizie? Statisticile INS arata ca romanii vor sa munceasca, dar nu cauta de lucru

Inadecvarea posturilor oferite de angajatori, recompensele salariale mici si ruperea de campul muncii sunt cateva dintre motivele pentru care persoanele aflate declarativ in cautarea unui loc de munca prefera sa traiasca din munca la negru, din ajutoare sociale si indemnizatii sau din bani primiti de la rudele din strainatate. De cealalta parte, cei care beneficiaza de ajutoare sociale au obligatia de a se prezenta la Bursele Locurilor de Munca pentru a nu pierde banii de la stat.

acum 51 luni (26 Apr 2017)

Cele mai recente statistici publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata un paradox cu care se confrunta Romania pe piata muncii. Desi romanii fara un loc de munca sustin ca vor sa munceasca, ei nu isi cauta, efectiv, de lucru. Mai mult, in cazul in care participa la targurile de joburi si primesc vreo oferta, ei nu doresc sa inceapa munca la un angajator, evidentiaza INS. Inadecvarea posturilor oferite de angajatori, recompensele salariale mici si ruperea de campul muncii sunt cateva dintre motivele pentru care persoanele aflate declarativ in cautarea unui loc de munca prefera sa traiasca din munca la negru, din ajutoare sociale si indemnizatii sau din bani primiti de la rudele din strainatate.

"Avem de a face, in primul rand, cu o inadecvare a locurilor de munca. Foarte multe dintre aceste persoane aflate declarativ in cautarea unui loc de munca au atins o perioada foarte lunga de sedere in somaj", a explicat, pentru "Adevarul", Dumitru Costin.

Din aceasta ultima perspectiva, Romania se confrunta cu cea mai mare durata medie de inactivitate din intreaga Uniune Europeana: 8 ani. In opt ani de inactivitate, pierzi deprinderile, esti foarte greu de reintegrat, te autoizolezi de campul muncii. Daca in primele doua regiuni sunt multe oferte pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, dar angajatorilor le este dificil sa gaseasca personal interesat, in Nord-Est nu sunt locuri de munca. "Acestea sunt regiunile cu cele mai mari dezechilibre", a spus seful BNS, subliniind ca un aspect esential pentru ocuparea locurilor de munca disponibile ar fi pachetele oferite potentialilor angajati prin care acestia sa fie dispusi sa se relocheze.

Si sociologii sunt surprinsi de situatiile in care angajatorii se plang ca nu gasesc forta de munca. "Din punctul meu de vedere e vorba de oameni care si-au pus la punct un sistem de subzistenta si atunci, chiar daca nu au un loc de munca, nu cauta activ.

De cealalta parte, cei care benefi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro