Papa Ioan Paul al II-lea, pontiful care le-a dat fiori membrilor URSS. Care era relatia dintre Papa si sovietici
Ingrijorarea lui Andropov a sporit in momentul in care a primit de la omul sau de incredere de la Varsovia o telegrama care insista asupra "vederilor anticomuniste extreme" ale papei Wojtyla. Asa ca seful KGB a propus conducatorilor de la Kremlin, cateva zile mai tarziu, un extrem de bine elaborat plan de masuri menit sa il discrediteze pe noul Suveran Pontif, mai cu seama sa induca opinia ca alegerea sa va dauna Bisericii catolice, dar si celorlaltor Biserici europene. La foarte putine zile de la inceperea pontificatului sau Papa Ioan Paul al II lea le-a cerut diplomatilor de la Vatican sa inceapa negocierile cu regimul comunist de la Varsovia in vederea pregatirii unei vizite in tara sa natala.
>
Yuryi Andropov, pe vremea aceea inca seful spionajului sovietic, a dovedit o maxima nervozitate in momentul in care a fost informat ca fumul alb de deasupra Capelei Sixtine s-a ridicat, iar cateva minute mai tarziu a devenit publica informatia ca noul Suveran Pontif este cardinalul polonez Carol Wojtyla. Relevant ca in arhiva KGB se gaseau numeroase dosare ce reconstituiau cu lux de amanunte traseul vietii noului Papa, urmarit inca din 1950, pe cand era lector de etica la Universitatea din Jagello, inca si mai abitir din 1963 cand a devenit cardinal al Cracoviei.
Ingrijorarea lui Andropov a sporit in momentul in care a primit de la omul sau de incredere de la Varsovia o telegrama care insista asupra "vederilor anticomuniste extreme" ale papei Wojtyla. Asa ca seful KGB a propus conducatorilor de la Kremlin, cateva zile mai tarziu, un extrem de bine elaborat plan de masuri menit sa il discrediteze pe noul Suveran Pontif, mai cu seama sa induca opinia ca alegerea sa va dauna Bisericii catolice, dar si celorlaltor Biserici europene. Carol Wojtyla reprezenta o primejdie, dar nu pentru catolici si catolicism, nici pentru ortodocsi si ortodoxism, nici pentru evrei, carora cativa ani mai tarziu Papa avea sa le recunoasca dreptul la existenta statala.
La foarte putine zile de la inceperea pontificatului sau Papa Ioan Paul al II lea le-a cerut diplomatilor de la Vatican sa inceapa negocierile cu regimul comunist de la Varsovia in vederea pregatirii unei vizite in tara sa natala. A fost o vizita care le-a dat fiori autoritatilor poloneze inca din dimineata zilei de 2 iunie 1979, cand avionul Boeing la bordul caruia se afla Suveranul Pontif a aterizat pe aeroportul din Varsovia.
Cuvinte si concepte ce le dadeau dureri de cap tuturor liderilor comunisti, nu numai celor de la Varsovia.
Lideri care poate ca abia atunci au realizat greseala pe care o savarsisera in august 1975 cand semnasera Actul final al Conferintei pentru ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro