Panselutele care ne iau votul

Un primar care se afisa cu masini extrem de scumpe, de colectie, care isi permitea extravagante inexplicabile pentru un angajat al statului, e vorba, desigur, de Radu Mazare, a fost oprit din "cariera" sa de "edil" tot de catre DNA, altfel ar fi fost votat probabil la nesfarsit de constanteni. Un politician de opozitie din Constanta, de la un partid mic, ne spunea ca, in disperare, s-a gandit sa le promita alegatorilor ca nu va suspenda practica pachetelor, folosita de Radu Mazare, daca va fi ales primar.

acum 94 luni (9 Feb 2016)

De fiecare data cand nimeresc cu masina intr-o groapa, cam la fiecare 500 de metri, sau intr-un canal prost nivelat, cam la fiecare 100 de metri, ma intreb cum a putut fi validat din nou Sorin Oprescu, in 2012, prin votul majoritar al bucurestenilor. Si nu inteleg ce i-a orbit pe alegatori astfel incat acest doctor care a transformat Capitala intr-un santier abandonat sa fi fost favorit pentru un nou mandat in 2016 daca nu-l oprea din cursa DNA. Un primar care se afisa cu masini extrem de scumpe, de colectie, care isi permitea extravagante inexplicabile pentru un angajat al statului, e vorba, desigur, de Radu Mazare, a fost oprit din "cariera" sa de "edil" tot de catre DNA, altfel ar fi fost votat probabil la nesfarsit de constanteni.

Si iubaretul Gheorghe Nichita parea de nebatut la Iasi, castigand alegerile cu cote rusinos de ametitoare pentru un oras cu pretentii ultraintelectuale din 2004 incoace. Oamenii de buna-credinta din oras si-au pus sperantele tot in DNA, si nu in alegatori, sa il scoata din viata politica.

Primarii din Jilava si Magurele, doua localitati din suburbia Bucurestiului, au fost votati, la alegerile locale din 2012, in timp ce erau in arest preventiv pentru acuzatii de coruptie. Edilul din Magurele a iesit din politica abia anul trecut, cand a fost suspendat din functie de prefectul de Ilfov pentru o condamnare la inchisoare cu suspendare.

Cum e posibil ca acesti oameni, care fie si-au batut joc de orasele pe care le-au condus ori au fost implicati in dosare penale pentru coruptie, sa fie votati in continuare? O explicatie care ne este oferita de multe ori este ca nu exista alternative mai bune. Oricum, daca un primar a dovedit in patru ani ca e pus mai degraba pe furat decat pe administrat, de ce sa nu riscam sa alegem pe altcineva? In cel mai rau caz, nu avem mai multe de pierdut.

In realitate, superficialitatea alegatorilor vine dintr-o lehamite de inteles, dar care nu rezolva problemele, ci ne afunda t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro