Panica la Bursa din Shanghai

Cele mai mari firme de brokeraj din China au dezvaluit un plan aprobat de guvern care a intrat in vigoare de luni si priveste achizitionarea de actiuni, in timp ce cele doua mari piete bursiere - Shanghai si Shenzhen - au suspendat toate ofertele publice de actiuni. Securities Association, controlata de guvernul chinez, a precizat ca 21 din cele mai mari firme de brokeraj au convenit sa puna in functiune un fond de cel putin 120 miliarde de renminbi, adica 19,4 miliarde dolari, pentru achizitionarea de actiuni in marile intreprinderi, cele mai stabile si sa inceteze sa vanda actiunile propriilor portofolii.

acum 64 luni (7 Jul 2015)

China, care pana acum era prezentata ca model al cresterii mondiale, ar putea deveni cea mai instabila zona din lume din punct de vedere economic? Investitorii chinezi fug de Bursa din Shanghai.

Cele mai mari firme de brokeraj din China au dezvaluit un plan aprobat de guvern care a intrat in vigoare de luni si priveste achizitionarea de actiuni, in timp ce cele doua mari piete bursiere - Shanghai si Shenzhen - au suspendat toate ofertele publice de actiuni. In mai putin de zece zile, Bursa din Shanghai a pierdut 30% din valoare. Securities Association, controlata de guvernul chinez, a precizat ca 21 din cele mai mari firme de brokeraj au convenit sa puna in functiune un fond de cel putin 120 miliarde de renminbi, adica 19,4 miliarde dolari, pentru achizitionarea de actiuni in marile intreprinderi, cele mai stabile si sa inceteze sa vanda actiunile propriilor portofolii. Unii experti sustin insa ca milscarile ar putea fi insuficiente pentru oprirea hemoragiei de bani pe piata bursiera, in special in contextul in care vineri, la Bursa din Shanghai, actiuni in valoare de 105 miliarde de dolari si-au schimbat proprietarul.

Sambata seara, cele doua mari piete bursiere din China, Shanghai si Shenzhen, au emis avize de suspendare a ofertelor publice initiale, pana la noi ordine, chiar pentru intreprinderile care avea deja aprobare provizorie pentru a enumerarea actiunilor lor. Bursa din Shenzhen a emis sambata aviz de suspendare pentru 18 oferte publice initial prevazute, citand "recentele turbulente semnificative ale pietii" in fiecare caz.

"Bombe" financiare

Guvernul chinez face eforturi pentru a pune capat celei mai puternice caderi pe piata bursiera din Shanghai din ultimul sfert de secol. De peste o saptamina, investitorii chinezi fug de piata bursiera si nu au decat un obiectiv - sa scape rapid de actiunile lor. Iar China, mai precis Bursa din Shanghai reprezinta alt motiv de ingrijorare. Ar putea deveni China, a doua economie mond... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro