Pana si onoarea este folosita pentru a ascunde lipsa ei. Ce se afla in spatele demisiei lui Ioan Rus

Pana si onoarea este folosita pentru a ascunde lipsa ei. Ce se afla in spatele demisiei lui Ioan Rus

Poate ar trebui discutat din punct de vedere istoric de ce avem, ca popor, traumele care ne-au dus la stereotipuri, prejudecati si complexe fata de tigani, unguri, evrei, bogati, regi si toate cele. Mai mult, in vacante si de sarbatori cand cei plecati se intorc vremelnic la familiile de acasa, ei sunt vazuti ca venind cu fite si aere de occidentali. Totusi, in toata povestea cu Ioan Rus, pe langa marlanismul atitudinii fata de oameni vitregiti si fugariti peste hotare de lepre de politicieni asemenea, se mai impune un aspect demn de analizat.

acum 61 luni (12 Jun 2015)

>

Politicienii sunt si ei oameni cu stereotipuri si prejudecati. Problema este ca demitatea publica nu le permite sa dea drumul in public fara nicio piedica morala la toate frustrarile (caci stereotipurile, desi ajuta la ordonarea gandirii si au functie in incluziunea si acceptarea sociala, sunt alimentate de multe ori erori in aprecierea celorlalti, prin fobii si complexe de superioritate sau inferioritate).

Poate ar trebui discutat din punct de vedere istoric de ce avem, ca popor, traumele care ne-au dus la stereotipuri, prejudecati si complexe fata de tigani, unguri, evrei, bogati, regi si toate cele. Mai interesant consider insa cum am ajuns sa ne consideram proprii romani, neaosi si bastinasi, ca facand parte din stereotipul negativ fata de straini. "Capsunarii" sunt tratati cu dispret de cei ramasi aici, in brazda, fiind vazuti ca niste oameni care au fugit din tara lor pentru bani. Pai, cum altfel sa trimti 700-1.000 de euro pe luna acasa si sa iti mai ramana si acolo bani, cand aici un profesor are in jur de 400 euro / luna? Mai mult, in vacante si de sarbatori cand cei plecati se intorc vremelnic la familiile de acasa, ei sunt vazuti ca venind cu fite si aere de occidentali.

In fapt, bietii oameni, dezradacinati si plecati in bejanie din cauza lipsurilor din vatra, cu repere existentiale si valorice lipsa, ajung sa adopte obiceiurile tarii civilizate in care au fost fugariti din lipsa locurilor de munca si a saraciei de acasa. De multe ori ajung ca in povestile triste de pe vremuri cand cei care se spalau erau aratati cu degetul ca se dau "boieri".

Totusi, in toata povestea cu Ioan Rus, pe langa marlanismul atitudinii fata de oameni vitregiti si fugariti peste hotare de lepre de politicieni asemenea, se mai impune un aspect demn de analizat. Eu propun, in schimb, o alta cheie de lectura a depunerii sau nedepunerii unei demisii de onoare.

"In primul rand, nu cred ca intre Rus si Ponta exista diferente fu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro