Palma pentru Tariceanu de la CCR. Sova, inca aparat de catuse

Concret, cu unanimitate de voturi, judecatorii au respins sesizarea sefului statului, considerand ca nu a fost generat un conflict juridic de natura constitutionala de omisiunea Camerei Deputatilor si a Senatului de a pune Statutul parlamentarilor si propriile regulamente in acord cu prevederile Constitutiei si cu alte decizii ale CCR. In schimb, Curtea Consti-tu-tionala a admis sesizarea CSM, in sensul ca refuzul Senatului de a redacta si publica o hotarare care sa ateste rezultatul votului din plen a declan-sat un conflict juridic intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senat.

acum 68 luni (9 Apr 2015)

Senatul trebuie sa adopte si sa publice o hotarare in cazul cererii DNA -privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova.

Curtea Constitutionala a analizat, ieri, cele trei sesizari depuse de Presedintie, CSM si PNL ca urmare a votului din Senat din 25 martie in cazul Sova si, mai ales, a modului in care acesta a fost interpretat astfel incat fostul ministru PSD sa scape de o eventuala arestare preventiva.

Concret, cu unanimitate de voturi, judecatorii au respins sesizarea sefului statului, considerand ca nu a fost generat un conflict juridic de natura constitutionala de omisiunea Camerei Deputatilor si a Senatului de a pune Statutul parlamentarilor si propriile regulamente in acord cu prevederile Constitutiei si cu alte decizii ale CCR. De asemenea, Curtea a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea semnata de 43 de senatori PNL, care sustineau ca Regulamentul Senatului contine prevederi neconstitu-tionale (art. In schimb, Curtea Consti-tu-tionala a admis sesizarea CSM, in sensul ca refuzul Senatului de a redacta si publica o hotarare care sa ateste rezultatul votului din plen a declan-sat un conflict juridic intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senat.

Argumentele pentru care judecatorii CCR au respins sesizarea Prese-dintiei, dar au admis-o pe cea a CSM par greu de banuit la prima vedere, clarificarile urmand sa vina odata cu publicarea motivarii deciziei de ieri. Cateva lucruri sunt insa clare: Senatul nu are si un termen in care sa publice hotararea, CCR nu a indicat si cheia interpretarii votului din 25 martie, iar reluarea procedurii nu este luata de nimeni in calcul.

Ce urmeaza

Dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial decizia de ieri a Curtii Consti-tutionale (cu tot cu motivare), Senatul ar trebui sa se conformeze si sa publice, la randul sau, o hotarare-raspuns la cererea DNA in cazul Sova. Dincolo de faptul ca puterea poate taragana cat vrea redact... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro