Palatul Ullmann, un simbol al bogatiei evreilor din Oradea

Palatul Ullmann, un simbol al bogatiei evreilor din Oradea

Pentru comunitatea evreilor, Palatul Ullmann este incarcat si de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea razboi mondial, cand in aceasta zona erau tinuti, inainte de a fi deportati in lagarele de exterminare. Va mai recomandam: Cum va deveni Oradea cel mai smart si cel mai sigur oras din Romania Reputatia sefului DNA Oradea, aparata de catre CSM.

acum 62 luni (19 Feb 2016)

Conform informatiilor prezentate de Peter I. "Asa a ajuns terenul de pe coltul sudic in proprietatea societatii pe actiuni Kurlander si Ullmann", scrie Peter I. Modul de compartimentare a salilor a fost proiectat la Berlin, iar fatada in capitala Austriei, palatul in sine fiind construit insa de firme din Oradea.

Prin ornamentele care impodobesc fatada palatului, cladirea reflecta religia proprietarilor, menora pazita de leii nubieni fiind graitoare. Aceste opere in relief - suportul de lumanari cu sapte brate si leii gardieni - sunt realizate la intreprinderea Zsolnay din Pecs. Deschiderile de la parter sunt ornate cu faianta verde-albastruie, ca aluzie la legatura cu secessionul vienez", scrie Peter I.

Palatul Ullmann Foto-oradea.travel

Monumentul istoric a fost conceput pentru a servi drept casa de raport (bloc de locuinte, in vederea inchirierii) pentru famiile instarite ale Oradiei. Daca unele apartamente sunt foarte spatioase, altele, cele locuite initial de servitori, au vedere spre curte si sunt mai putin spectaculoase. Pentru comunitatea evreilor, Palatul Ullmann este incarcat si de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea razboi mondial, cand in aceasta zona erau tinuti, inainte de a fi deportati in lagarele de exterminare.

Trei etaje

Cladirea e formata din subsol, un parter inalt, mezanin si trei etaje care se dezvolta in jurul unei curti interioare. La subsol au fost prevazute pivnite, spatii de depozitare si magazii, iar la parter spatii pentru magazine, depozitul si un apartament.

La etajul intai isi aveau sediul Agentia de Asigurari "Generali" din Triest si Banca Populara Oradeana, alaturi de cateva apartamente.

Dupa razboi, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese inainte, un bloc de locuinte, iar la mansarda s-au amenajat ateliere pentru artistii plastici profesionisti.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro