Palatul Regal din Constanta, povestea fabuloasei cladiri ridicate pe o rapa, pentru baluri si intalniri pline de fast
Se stie in adevar cat de mult iubita noastra Camen Sylva admira marea cu miscarea ei vecinica, cu albastrul ei inspirator, de asemenea si micii Principi se resimt mult mai bine dupa o sedere de 2 - 3 saptamani in aerul ozonat al Marei Negre, asa ca pe viitor Familia Regala s-a decis sa imparta sezonul de vara intre farmecul racoros al muntilor de brad al pitorestei Sinaia si boarea datatoare de viata a zarilor albastre si fara de sfarsit ale zeitei Thetis".
Familia regala tragea la Palat, in cladirea unde in prezent functioneaza Tribunalul Constanta. Aici era resedinta de vara a familiei regale, care detinea la Constanta: Palatul regal, Cuibul Reginei si Castelul din Mamaia. "Fundatiile au costat mult mai mult decat erau prevazute, pentru ca terenul nu era sigur, nu avea o foarte mare stabilitate", spune directorul Muzeului de Arta din Constanta, dr.
Din documentarea realizata de Doina Pauleanu aflam ca la 12 mai 1909, in localitate a sosit principele Nicolae, insotit de generalul Robescu, fiind intampinat la gara de prefect, primar, si un numeros public. In ziua de 2 aprilie 1911, relateaza ziarul "Drapelul", cu trenul de persoane de 1.45, au sosit in localitate principele Nicolae si principesa Ileana, descinzand la Palatul Regal.
"Din cea mai sigura sursa", relata ziarul Victoria din 24 mai 1916, "La inceputul lunei viitoare, principii Mircea si Ileana vor sosi la Capitala Dobrogei.
Baile cu apa de mare, gustate de familia regala
"Drapelul" mai informa ca la 31 mai 1909 "M.S. Clima Constantei si mai ales baile cu apa de mare au fost cat se poate de prielnice sanatatei M.S. Reginei, care a exprimat dorinta de a veni la toamna din nou la Constanta si de a ramane o lua de zile in orasul nostru". Se stie in adevar cat de mult iubita noastra Camen Sylva admira marea cu miscarea ei vecinica, cu albastrul ei inspirator, de asemenea si micii Principi se resimt mult mai bine dupa o sedere de 2 - 3 saptamani in aerul ozonat al Marei Negre, asa ca pe viitor Familia Regala s-a decis sa imparta sezonul de vara intre farmecul racoros al muntilor de brad al pitorestei Sinaia si boarea datatoare de viata a zarilor albastre si fara de sfarsit ale zeitei Thetis".
Banchete regale la palat
La Palatul Regal erau organizare banchete fastuoase, unul dintre ele fiind organizat pe data de 3 mai 1911. In acea zi, vaporul Imparatul Traian a vest... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro