Palatul Episcopal din Galati, locul idilic in care familia regala se retragea cand venea sa viziteze orasul de la Dunare
In perioada 23 noiembrie 1900 si 8 decembrie 1900, Ministrul Cultelor a aratat ca s-au cheltuit 9.000 lei pentru mobilier, 1.800 lei pentru mobilierul de la Paraclis: 28 strani (scaune fixe lucrate din lemn lustruit si orante cu sculptura si poleiala, un jet arhieresc si strana pentru cantareti). Chiar si asa, a mai fost nevoie de bani pentru mobilierul din sala de mese, cel din camerele de musafiri, precum si pentru a se instala fir telefonic. De mentionat ca in anul 1906, principele Ferdinand si a principesei Maria au venit in vizita la Galati pentru a lua parte la ceremonia asezarii pietrei de temelie a Catedralei Episcopale, in contextul aniversarii jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.
Constructia Palatului Episcopal din Galati a inceput in urma cu 119 ani si a fost posibila datorita eforturilor depuse de chiriarhii vremii. In 1878, dupa pierderea sudului Basarabiei in favoarea rusilor, in urma Congresului de pace de la Berlin, resedinta episcopala s-a mutat la Galati. Pentru construirea palatului de aici a fost alocata impresionanta suma de 200.000 lei, insa lucrarile au fost incepute mult mai tarziu. In acelasi timp, a fost solicitat si un credit in valoare de 125.000 lei, contractat pentru atenase, ingradit, pictura si introducerea apei si gazului la Palatul Episcopal. Pentru a infrumuseta locul, in jurul Palatului Episcopal au fost plantati 248 de arbori, 200 de brazi de la domeniul coroanei, a fost ajustata si asezata tampla in paraclisul noului Palat Episcopal. De asemenea, sume importante de bani au fost cheltuite si pentru vopsit si poleit, candelabre, lampi, fire si brate pentru iluminatul Palatului Episcopal.
Pentru a usura trecerea de la strada pana la Palatul Episcopal pe ambele parti din fata, Episcopia s-a adresat Primariei Galati la finalul anului 1900. S-a cerut astfel construirea unui semicerc de sosea cu trotuare, iar Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice a aprobat suma de 10.000 lei pentru executarea lucrarilor ramase.
In perioada 23 noiembrie 1900 si 8 decembrie 1900, Ministrul Cultelor a aratat ca s-au cheltuit 9.000 lei pentru mobilier, 1.800 lei pentru mobilierul de la Paraclis: 28 strani (scaune fixe lucrate din lemn lustruit si orante cu sculptura si poleiala, un jet arhieresc si strana pentru cantareti). Chiar si asa, a mai fost nevoie de bani pentru mobilierul din sala de mese, cel din camerele de musafiri, precum si pentru a se instala fir telefonic.
Prin talentul pictorului Gheorghe Popescu, profesor la Scoala de Belle Arte din Iasi, peretii au fost infrumusetati cu portretele in bust ale membrilor familiei regale: regele si regina impreuna cu odras... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro