Pakistan-India-China, un triunghi dificil: mizele consolidarii puterii Beijingului in Asia de Sud si in Oceanul Indian
De la stanga la dreapta: presedintele Pakistanului Mamnoon Hussain, presedintele Chinei Xi Jinping si premierul pakistanez Nawaz Sharif, la Islamabad, Pakistan, pe 20 aprilie 2015 FOTO AP China si Pakistanul au o relatie extrem de buna, din anii '70, cand presedintele de atunci al Pakistanului, Yahya Khan, a participat alaturi de reprezentantii Romaniei la deschiderea relatiei dintre Beijing si Washington, in timpul Administratiei Nixon. Investitiile Beijingului se vor concentra puternic pe Coridorul economic China - Pakistan, o combinatie de proiecte de transport si energie, si pe dezvoltarea unei rute de acces direct la portul de la Oceanul Indian, proiecte in care chinezii intentioneaza sa investeasca 46 de miliarde de dolari.
>
Un triunghi dificil
Stabilitatea in Asia de Sud depinde, in primul rand, de stabilitatea Pakistanului, o conditie care, astazi, nu este indeplinita. In ciuda pachetului important de ajutor economic si militar, SUA nu au reusit sa livreze Pakistanului ceea ce au promis, in primul rand datorita ambiguitatii guvernului de la Islamabad si a faptului ca regiuni, precum Fata, sunt numai teoretic sub controlul administratiei centrale (regiunea Khyber Pakhtunkhwa este, conform Constitutiei, sub autoritatea directa a presedintelui, fiind condusa de un guvernator dupa Regulamentul Crimelor la Frontiera din 1901/Frontier Crimes Regulation), dar, in fapt, triburile care le locuiesc sunt cele care impun legea.
Vizita presedintelui Xi Jinping la Islamabad si promisiunea acestuia de a investi 45 de miliarde de dolari in Noul Drum al Matasii, care va strabate Pakistanul, aduce in prim-plan o noua realitate geopolitica si economica menita sa impinga Beijingul in inima Asiei de Sud-Est.
De la stanga la dreapta: presedintele Pakistanului Mamnoon Hussain, presedintele Chinei Xi Jinping si premierul pakistanez Nawaz Sharif, la Islamabad, Pakistan, pe 20 aprilie 2015 FOTO AP
China si Pakistanul au o relatie extrem de buna, din anii '70, cand presedintele de atunci al Pakistanului, Yahya Khan, a participat alaturi de reprezentantii Romaniei la deschiderea relatiei dintre Beijing si Washington, in timpul Administratiei Nixon.
Dupa 11 septembrie 2001, generalul Pervez Musharraf a participat alaturi de americani la distrugerea cartierului general al organizatiei al-Qaida din Afganistan, tara care pentru Islamabad asigura adancimea strategica in cazul unei confruntari cu India, dar si pentru faptul ca serviciul de informatii ISI al Pakistanului avea/are o influenta asupra liderilor talibani. Washingtonul a sprijinit cu echipamente militare armata pakistaneza, dar si cu o asistenta de 1,5 miliarde de dolari pe cinci ani (Actul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro