Painea purpurie. Ce e noul superaliment si de ce a fost inventat
Painea alba este digerata prea usor, dezechilibreaza nivelul glucozei din sange si este cauza a obezitatii, potrivit principiilor nutritionale actuale. Daca vrei sa te bucuri in continuare de textura painii albe si, totodata, sa nu mananci atat de multa, aceasta este, probabil, cea mai buna formula, este de parere nutritionistul.
Painea alba este digerata prea usor, dezechilibreaza nivelul glucozei din sange si este cauza a obezitatii, potrivit principiilor nutritionale actuale. Mai mult decat atat, painea alba este rapid digerata fiind nevoie de cantitati mai mari decat ar trebui.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba formula painii fara a-i schimba textura pe care oamenii o apreciaza atat de mult", a declarat profesorul.
El a decis sa extraga antocianina din orezul brun, un pigment natural care le da boabelor culoare fiind totodata si un antioxidant foarte puternic, si a injectat-o in paine.
Dincolo de capacitatea antioxidanta si asocierea acesteia cu beneficiole pentru sanatate cunostintele despre utilizarea antocianinei in produsele alimentare sunt, deocamdata, extrem de limitate, a mai spus profesorul.
Adaugarea acestei substante in paine nu doar ca a colorat-o in purpuriu, dar a si iscat o reactie chimica care incetineste digestia cu 20%.
Se pare ca 80% din antioxidantii de buna calitate sunt stocati in coaja painii atunci cand aceasta este coapta la 200 de grade Celsius.
Daca vrei sa te bucuri in continuare de textura painii albe si, totodata, sa nu mananci atat de multa, aceasta este, probabil, cea mai buna formula, este de parere nutritionistul.
Antocianina este prezenta si in alte fructe si legume precum strugurii, coacazele si cartofii dulci, fiind responsabila de culoarea acestora.
Studiile au aratat ca substanta ajuta la prevenirea bolilor cardiace si neurologice, precum si a cancerului. De asemenea, joaca un rol important in controlul diabetului si a obezitatii atata vreme cat poate bloca enzimele digestive si reduce nivelurile glucozei. Nu, spune profesorul, insa ideea este de a incetini eliberarea de energie, in asa fel incat caloriile sa fie utilizate timp indelungat.
... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro