Pagini de istorie insangerata

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Filarmonica "George Enescu" Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer si Forumul Democrat al Germanilor din Romania - Regiunea Extracarpatica, va invita la vernisajul expozitiei "Cu fata, in spatele sarmei ghimpate. Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise incepand cu toamna anului 1944 si pana la sfarsitul anului 1956, perioada ce reflecta transformarile care au loc la nivel institutional in Romania, prin titulatura emitentului si a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Politiei de Siguranta, Directiei Generale a Securitatii Poporului, Directia Generala a Securitatii Statului.

acum 57 luni (26 Jan 2016)

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Filarmonica "George Enescu" Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer si Forumul Democrat al Germanilor din Romania - Regiunea Extracarpatica, va invita la vernisajul expozitiei "Cu fata, in spatele sarmei ghimpate.

Deportarea in Uniunea Sovietica la asa-zisa "munca de reconstructie" din ianuarie 1945 este o tema sensibila a istoriei minoritatii germane din Romania, insuficient cunoscuta astazi opiniei publice din tara noastra. In fiecare an, in luna ianuarie sunt organizate pe intreg teritoriul tarii, in special in zonele in care au trait comunitati importante de germani, evenimente comemorative dedicate victimelor deportarii. Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise incepand cu toamna anului 1944 si pana la sfarsitul anului 1956, perioada ce reflecta transformarile care au loc la nivel institutional in Romania, prin titulatura emitentului si a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Politiei de Siguranta, Directiei Generale a Securitatii Poporului, Directia Generala a Securitatii Statului. De asemenea, din punct de vedere al reprezentarii teritoriale, documentele au fost selectate astfel incat sa fie acoperite toate zonele Romaniei in care traiau etnici germani.

Temele centrale ale expozitiei sunt: Conventia de Armistitiu - septembrie 1944, preliminariile si ordinele deportarii; detasamentele de munca din Romania;

Invitati speciala acest eveniment sunt: Werner Hans Lauk, ambasador, seful Misiunii Republicii Federale Germania la Bucuresti, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", Dragos Petrescu, presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Sven-Joachim Irmer, directorul Fundatiei Konrad Adenauer din Romania si Republica Moldova, Klaus Fabritius, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania - Regiunea Extracarpatica. Evenimentul va fi urmat de o dezbatere stiintifica cu te... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro