Padurile romanesti, aparate de americani

Proiectul de modificare a Codului Silvic a starnit reactia virulenta a Camerei de Comert Americana din Romania. Pe de alta parte, se va permite construirea de cladiri la numai 50 de metri distanta de marginea padurii. "Solicitam, de asemenea, Guvernului adoptarea de masuri ferme si imediate pentru solutionarea problemelor agravate legate de defrisarile ilegale si retrocedarile abuzive de fond forestier".

acum 100 luni (22 Sep 2014)

Proiectul de modificare a Codului Silvic a starnit reactia virulenta a Camerei de Comert Americana din Romania. AmCham considera ca prin noile prevederi, adoptate deja de Senat si inaintate Camerei Deputatilor, ca for decizional, fondul forestier este pandit de pericolul defrisarilor masive.

Daca initial statul roman isi luase angajamentul ca pana in anul 2035 sa impadureasca doua milioane de hectare de teren, prin noile modificari la Codul Silvic cifra a fost redusa la numai un milion de hectare. Pe de alta parte, se va permite construirea de cladiri la numai 50 de metri distanta de marginea padurii. Acestea sunt exemplele pe care Camera de Comert Americana din Romania le da atunci cand critica administratia de la Bucuresti pentru intentia de a face schimbari in Codul Silvic. 46/2008 - Codul Silvic, adoptat de Senatul Romaniei in sedinta din 17 septembrie 2014 si inaintat Camerei Deputatilor, camera decizionala, in procedura de urgenta. Modificarile propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe sa rezolve problema dramatica a defrisarilor si retrocedarilor ilegale, asa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a Romaniei in anul 2013 in Raportul de audit privind «Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990 - 2012»", arata AmCham intr-un comunicat oficial.

Moratoriu de sase luni

Se da astfel un mesaj la fel de clar si Executivului, in sensul de a se lua masuri concrete pentru protejarea padurilor. "Solicitam, de asemenea, Guvernului adoptarea de masuri ferme si imediate pentru solutionarea problemelor agravate legate de defrisarile ilegale si retrocedarile abuzive de fond forestier". Se cere un moratoriu de sase luni, timp in care concesiunile si licentele de exploatare forestiera sa fie suspendate, iar toate autorizatiile in acest sens sa fie verificate. Este solicitat, in acelasi timp, un sistem prin care sa fie monitorizate transporturile de material lemnos, inventarierea zonelor despadurite ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro